Schibbye och Persson inför reportageserien från Eritrea: Inga svar om Dawit. Men större öppenhet än väntat

-Vi fick inte träffa Dawit Isaak och inga svar alls om hans situation under vårt besök i Eritrea. Bara den vanliga förklaringen att hans fångenskap handlar om ”den nationella säkerheten”. Och något annat hade vi nog inte väntat oss.

Det berättade journalisten Martin Schibbye när han och kollegan, fotografen Johan Persson, höll ett möte för Blank Spot Projects prenumeranter i Stockholm. Detta som en uppmjukning inför de reportage från Eritrea de ska publicera på söndag (19/6), måndag och tisdag på Blank Spot Projects webbsida samtidigt som artiklarna publiceras i Expressen.

Martin Schibbye och Johan Persson har arbetat från och till med sina förberedelser och reportage från Eritrea det senaste året. Och till skillnad från de journalister till exempel som hörts i Sveriges Radio från Eritrea kunde de resa in på journalistvisum. De som hörts i program i SR under de snart femton år Dawit Isaak suttit inspärrad, har rest dit med turistvisum. Och inte vågat agera som journalister.

BBC, Guardian och France 24

Vissa avsteg gör dock det slutna landet numera. Både BBC, France 24 och The Guardian har också fått journalistvisum. Och BBC blev insläppt nyligen igen, trots att resultatet av medieföretagets förra besök resulterade i stark kritik mot regimen.

Kanske har också det faktum att Johan Persson och Martin Schibbye satt fängslade hos ärkefienden Etiopien under drygt ett år ("438 dagar") inverkat på att de lyckades få journalistvisum?

Ganska öppna

-Det blev mindre svårtillgängligt än vi trodde. Vi kunde röra oss fritt på de platser vi fått tillstånd att besöka. Vi hade ingen överrock med oss och de myndighetspersoner vi fick träffa var ganska öppna, berättade Martin Schibbye.

-Det mest bestående intrycket var att det var så folktomt, tyckte Johan Persson. Samtidigt var det vackert. Vi rörde oss fritt i Asmara, men fick som sagt inte resa hur vi ville. Vi kunde dock besöka både gränsen och åka till havet.

Gränskonflikten består

-Att situationen ändå är som den är i Eritrea, förklarade alla med kriget mot Etiopien 1998-2001. Och att gränskonflikten därefter ännu inte är löst. Landet anser sig vara i ett krigstillstånd, eftersom Etiopien vägrar lämna ifrån sig det område FN sagt tillhör Eritrea, berättade Schibbye.

Enligt Schibbye och Persson är målet med de kommande reportagen att försöka förstå vad som hänt i Eritrea under de ganska exakt 25 år som landet nu varit självständigt.

Det blir spännande att läsa reportagen!

ÅP