Många elbilar även i norska glesbygden

1:47 min

Elbilar i glesbygden är inga problem. Den erfarenheten har man i världens elbiltätaste land Norge. En avgörande faktor är mängden laddstolpar. 

P4 Väst har i tidigare inslag berättat om hur Norge blev världens elbilstätaste land. En av orsakerna: mängden laddstolpar. Bara i Oslo finns tusen laddstolpar. 

I Sverige är det glesare med platser man kan ladda sin elbil.

På en parkeringsplats utanför Uddevalla står det åtta laddstolpar, alla avsedda för lyxbilen Tesla. Anders Borné är en som laddar sin Tesla på Torp.

-- Jag laddar ju hemma vanligtvis, kanske en gång eller två. Men nu är vi på långresa, och laddar här medan vi tar en kopp kaffe.

Hur långt kör du på en laddning?

-- 43 mil.

Just det här bilmärket har flera gånger längre räckvidd än de flesta andra elbilar. Men enligt Christina Bu, generalsekreterare för Norsk Elbilforening, är inte längre elbilen bara en sak för storstadspendlarna.

-- Elbilarna säljs nu i hela landet. I Nordland fylke vid polcirkeln var elbilsförsäljningen uppe på 20 procent ifjol, säger Christina Bu.

– Det är en myt att elbil bara är för städer. Det har inte något med stad och land att göra. Folk som bor på landsbygden har ofta kortare sträckor till jobbet än de som bor runt Oslo till exempel.

I Oslo finns det cirka 1000 stolpar där man kostnadsfritt kan ladda sin elbil, både för snabbladdning och av den typ där man kan ladda bilen över dagen medan man är på jobbet.

Sverige är en bit efter även på det här området. Stockholmsområdet har än så länge bara cirka 350 laddstolpar.

Och i Norge vill Christina Bu se betydligt fler laddplatser i glesbygden:

-- Där har vi fortsatt ett stort jobb att göra. Men där sker det lyckligtvis mer och mer. Och nu har det bestämts att varje huvudvägsträckning i Norge ska ha dubbla snabbladdare var femtonde kilometer.