Ericsson misstänks ha mutat Greklands regering

3:01 min

Dokument från grekiska åklagare vittnar om hur 13 miljoner dollar slussats ända upp till den grekiska regeringens chef för vapeninköpen: Yannis Sbokos, mannen som beslutade att ge Ericsson ordern.

– Yannis Sbokos var den grymmaste och smartaste personen på det grekiska försvarsdepartementet, säger den grekiske journalisten Tassos Telloglou.

– Han var en tuff förhandlare och han tog emot stora mutor och var en profil inom socialistpartiet som styrde landet. Han var försvarsdepartementets hjärna, säger Tassos Telloglou.

Det är snart två år sen som Ekot avslöjade att Ericsson betalt ut över 100 miljoner kronor till en agent i Monaco för hjälp med att ro i hamn ett miljardkontrakt på radarsystemet Erieye i Grekland.

En tidigare chef på Ericsson – Liss Olof Nenzell – trädde fram och hävdade att agenten i själva verket bara var en bulvan. Pengarna skulle vidare till grekiska makthavare.

– Det var en korruptiv betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få vilka de var, sa Nenzell. 

Alltså en muta för att den grekiska regeringen skulle köpa radarsystemet.

Och slutmottagarna var?

– Det var de här högt uppsatta personerna i grekiska etablissemanget - politiker, generaler och höga statstjänstemän.

Såväl Liss Olof Nenzell som agenten i Monaco har förhörts av grekiska åklagare. Ekot har tagit del av förundersökningen som visar att minst 13 miljoner dollar slussats vidare till ett brevlådeföretag i ett skatteparadis. Brevlådeföretaget kontrolleras enligt utredningen av mannen som bestämde att Grekland skulle köpa Ericssons radarsystem. Han heter Yannis Sbokos, och var chef för vapeninköpen i Grekland och försvarsministerns närmaste man.

Yannis Sbokos avtjänar redan nu ett fängelsestraff för penningtvätt i en annan affär, men förnekar via sin advokat att han skulle tagit emot någon muta från Ericsson. 

Ericsson har tidigare förnekat kännedom om några eventuella mutor och när Ekot i torsdags intervjuade Karin Hallstan, pressansvarig på Ericsson, ville hon inte svara på några frågor som berörde den grekiska förundersökningen.

– Jag kommenterar inte uppgifter ur den grekiska förundersökningen, sa hon. 

Men policyn inom företaget ändrades snabbt, för i går, söndag, skickade företaget ut ett pressmeddelande och bekräftade att sju personer som är eller har varit, anställda hos Ericsson har delgivits misstankar om korruption

– Som en del av en förundersökning som har pågått har sju före detta och nuvarande anställda delgivits misstanke. Det är ungefär det vi kan säga, säger Karin Hallstan.

När de sju personerna delgavs misstanke, och hur länge Ericsson känt till misstankarna vill Karin Hallstan inte svara på.