Storbritannien röstar om Brexit

Löfven: Brexit skapar ingen kollaps i Sverige

1:58 min

Den svenska regeringen förbereder sig nu inför den brittiska folkomröstningen på torsdag. När resultatet är klart på fredag planerar regeringen att agera för att möta en eventuellt helt ny situation. 

Utrikesminister Margot Wallström deltar på EU:s utrikesministermöte idag:

– Vi har signalerat hela tiden att vi önskar att Storbritannien ska stanna kvar – av politiska, ekonomiska och solidaritetsskäl, säger hon. Vi menar att de behövs, som en god partner till oss inte minst, från svensk sida.

Även Statsminister Stefan Löfven tog upp frågan om den brittiska folkomröstningen när han idag talade på LO:s kongress i Stockholm.

Löfven sa att regeringen förbereder sig och kommer att vara beredd att agera på fredag när det brittiska valresultatet står klart.

Om det blir majoritet för att Storbritannien ska lämna EU så innebär inte det att Sverige kommer att kollapsa sa han:

– Vi får inte skapa någon panik på grund av det. Men vi ska vakna upp till en helt ny politisk verklighet som vi har att förhålla oss till.

Effekterna av en seger för Lämna-sidan är naturligtvis svåra att förutse, påpekade Löfven. 

– Vi vet inte exakt vad det kan trigga för krafter ute i Europa. Men vi måste ju se till att agera och att förbereda ett agerande som är så bra som möjligt, både för Sverige och naturligtvis också för ett starkt EU-samarbete.