Den trasiga mobilen i byrålådan kan få nytt liv

1:38 min

Tuffa klimatmål gör att vi konsumenter måste bli bättre på att ta hand om trasiga mobiltelefoner och liknande produkter som går att laga. Det menar miljöekonomen Kristian Skånberg.

– Ska vi klara klimatavtalet i Paris och FN:s nya hållbarhetsmål är effektivare resursanvändning en viktig fråga. När en liten del går sönder i ett kylskåp, en mobiltelefon eller en teve, så vet vi som ägare inte vad vi ska göra, och så kastar vi den, konstaterar miljöekonomen Kristian Skånberg.

När det gäller mobilen blir den ofta liggande i en byrålåda innan vi kastar den. Inte minst gäller det i de fall där vi får ut pengar från försäkringsbolaget för att köpa en ny telefon, utan att vi behöver lämna ifrån oss den gamla.

Men nu har ett antal försäkringsbolag startat ett samarbete med företaget Godsinlösen i Staffanstorp i Skåne. Försäkringstagarna skickar nu in ett hundratal trasiga telefoner om dagen hit, och som serviceteknikern Fari Abasi och hans kolleger går igenom.

– Vi öppnar den och tittar, om den är vattenskadad eller om det är väldigt mycket "mechanical damage" så går den inte att reparera, säger Fari Abasi.

I de här fallen kan man ofta ta reservdelar från telefonen och använda för att laga andra mindre hopplösa exemplar. De begagnade och fabriksåterställda mobiler som blir resultatet kan sedan genast skickas ut som ersättningstelefon till en försäkringstagare som just tappat sin mobil, i diskvasken till exempel.

Kristian Skånberg önskar sig att fler elektronikprodukter skulle vara byggda så att de går lättare att demontera och laga. En annan tanke är att producenterna kanske slutar sälja prylarna och i stället hyr ut dem. Då skulle de också vara motiverade att göra produkter som håller längre tror han.

– Om de bara leasar ut sin produkt så kan man göra den väldigt hållbar, tror Kristian Skånberg.