Stekt strömming och potatismos med Edward Blom

3:41 min

Åter dags för husmanskost i P4. Som vanligt är vår guide och ciceron näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Stekt strömming med potatismos är dagens huvudgäster på tallriken.

Idag äter vi sill till alla våra traditionella högtider som midsommar, valborg, nationaldag, jul och påsk. Men den kryddade sötade sillen blev först vanlig på sent 1800-tal. Säger Edward Blom. 

Hur kommer det sig då att vi började göra flundror av strömmingen? 

– Det är intressant. Det första är att historisk så kokade, syrade eller halstrade fisken. Men på mitten av 1800-talet får vanligt folk vedspisar och då kan man börja steka de i små stekpannor och då kom man ganska snabbt på att man kunde panera dom i skorpsmulor och sedan att man kunde klämma ihop två stycken och lägga in t ex dillsmör mitt i och då hade man skapat en hel rätt.


I Stockholm var det populärt med sotare. Där man stekar flundrorna var för sig i oerhört hög värme med lite olja. Då blir dom svarta och smakar lite grillat istället.

Man levde inte bara på sovel utan man hade potatis till allt. Moset blev både som ett tillbehör och sås till strömmingen. Annars har en del lingonsylt, inlagd gurka eller gräddfil som tillbehör. Men får jag själv stekt strömming, mos och lite skirat smör så är jag nöjd, avslutar Edward Blom.