Uppsala får störst bidrag till minskade barngrupper

1:43 min

42,5 miljoner kronor. Så mycket får Uppsala kommun i statligt stöd för att minska förskolornas barngrupper. Det är mest av alla landets kommuner. En av anledningarna är att Uppsala har väldigt stora barngrupper. 

Inger Björklund, förskolechef i Sävja-Danmark är en av dom som får extra pengar att jobba med.

– Man kan utöka personalen under tiden det statliga anslaget gäller. Så nu kan vi behålla personal och fortsätta jobba med mindre barngrupper. Det hade vi inte kunnat utan bidraget, säger hon

Flera förskolor i Sävja-Danmark har alltså fått ned sina barngrupper med hjälp av det statliga stödet som delades ut förra året till Uppsala kommun. Bidraget sträcker sig ett år framåt och med det nya stödet kan Inger Björklund behålla de två extra förskollärare och två barnskötare som anställts.


Förra året fick hela Uppsala 12,5 miljoner kronor i statligt stöd och i år får kommunen 42,5 miljoner kronor. Det ska fördelas på ett 60-tal förskolor. En av orsakerna till att Uppsala tilldelades mest i hela landet är att barngrupperna är för stora och inte följer skolverkets direktiv.

– Vi ligger i dag på ungefär 16 barn per grupp och nu kommer vi kunna minska det väsentligt till nivåer som ligger i linje med skolverkets rekommendationer. Man kan anställa mer personal eller häva intagningsstopp, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

– Uppsala kommun har dragits med vldigt stora barngrupper och förskolor har inte alltid legat i de områden där behovet har varit störst, säger Inger Björklund.