Recept: Stekt strömming med färsk potatisstomp och brynt citronsmör

Under våren har våra lyssnare listat sina husmansfavoriter. En klar favorit var den panerade strömmingen. Här bjuder Lars Bergman på sin variant av den svenska klassikern.

Stekt strömming och potatisstomp

Recept för 1 person

6 strömmingsfiléer
Lite dill
Dijonsenap
Ströbröd 
Vetemjöl

Potatisstomp
200 g färskpotatis
Gräslök
Dill
75 g smör

Citronsmör
50 g smör
Skal av 1/4 citron

Gör så här
Koka potatisen som är väl skrubbad. Lägg ut strömmingsfiléerna och dra ett lager med dijonsenap på hälften av dem och dill på den andra halvan, lägg sedan ihop med skinnsidan ut.

Panera strömmingarna i ströbröd blandat med lite mjöl, stek sen i gyllenbruna i smör. Salta och peppra.

När potatisen är kokt, mosa samman med en gaffel och blanda med smöret, dillen och gräslöken smaka av med salt och peppar.

Bryn smöret i en kastrull under vispning. När det är gyllenbrunt, riv i skalet av citronen eventuellt lite av saften.