Jenny med autism lär ut judo i USA

3:07 min

En grupp svenskar är den här veckan på besök i USA. De ska visa hur personer med funktionsnedsättning kan träna kampsporten judo. Klartext ringde till gruppen i USA för att höra om resan. 

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som är med på resan är 18-åriga Jenny Öster-hall som har autism. Hon har både tränat och tävlat under USA-resan:

- Jag har tävlat i USA mot personer som inte är handikappade.

Fungerar det bra att tävla mot dem som inte har någon funktionsnedsättning?

- Ja, jag vann alla mina matcher. Alla som jag körde mot blev livrädda efteråt. Jag såg på deras blickar att de såg livrädda ut.

Det betyder väl i så fall att du är duktig?
- Ja, de visar respekt för en, säger Jenny Öster-hall.

Finns inget parajudo-lag i USA

Judo är ett slags kampsport där man ska försöka att brotta ner och hålla fast sin motståndare. Här i Sverige är judo en ganska stor sport bland personer med funktionsnedsättning. Då kallas det parajudo. Men i USA är det annorlunda. Där finns inga större tävlingar för judoutövare med funktionsnedsättning.

Till exempel finns sporten inte med i amerikanska Special Olympics. Men en grupp poliser i Los Angeles vill ändra på det.
Så de bjöd in Jennys kampsportklubb från Kumla utanför Örebro. Jenny åkte till USA med sin familj: mamma Yvonne Berger och pappa Roger Berger.

Passar bra för personer med autism

Roger Berger är judoinstruktör och visar hur den här sporten kan passa för personer med funktionsnedsättning, bland annat för dem som har autism:

- Det passar jättebra. Många autister har svårt med att ta i varandra, ha närkontakt och det sociala. Men i judon funkar det faktiskt jättebra och det är helt suveränt att se hur de utvecklas.

Gör du på något annat sätt när du tränar parajudo jämfört med judo i andra sammanhang?

- De får lära sig att inte ta runt nacken till exempel. Det skiljer sig från vanlig judo, men annars är de rätt så lika faktiskt.

Svårt att hitta en idrott som passar

Familjens dotter Jenny har alltså autism. Och mamma Yvonne säger att deras dotter har mått mycket bra av att träna judo:

- Oj! Jag hade inte suttit här om vi inte hade hittat judon. Det är inte så lätt att hitta någon idrott som passar när man har funktionsnedsättning. För det första ska du tycka att det är roligt. Sedan ska du ska möta någon tränare som har kunskap om funktionsnedsättningar, säger Yvonne Berger.

Och hon tycker att judon passar bra för personer med autism:

- Det är väldigt tydligt! Du har en instruktör som alltid visar hur du ska göra och du vet ungefär vad som kommer att hända. Det fungerar väldigt bra, säger Yvonne Berger från Kumla Kampsort på telefon från USA.