Försoningskonferens i Trondheim

Marie Wilson: En självständig sanningskommission behövs

En sanningskommission utan staten eller kyrkans inblandning, det är nyckeln till ett bra arbete enligt Marie Wilson som arbetet med Kanadas försonings- och sanningskommission.

Kanada har sedan 2009 arbetat med att försonas med sina urfolk. För ett år sedan släppte försonings- och sanningskommissionen deras 94 rekomendationer om vad Kanada berhöver göra för att förbättra situationen för urfolken.

Marie Wilson var en av ledamöterna i kommissionen och under försoningskonferensen i Trondheim berättade hon om sina erfarenheter. 

- Det viktigaste var att vi var en självständig försoning- och sanningskommission. Ingen stat eller kyrka kunde säga till oss vad vi skulle göra. Och de gången staten eller kyrkorna inte ville samarbeta och ge ut de dokument vi behövde, de gångerna gick vi till domstol. Självständighet är nyckeln, säger Marie Wilson. 

Ända sedan kommissionens arbetet har avslutats för ett år sedan har mycet hänt i Kanada. Bland annat har Kanadas läkarförbund lovat att utbilda sina medlemmar om urfolkens historia så att de kan bemöta urfolkspatienter på det bästa sättet. Olika advokatsamfund har också startat upp flera projekt för att jurister och advokater i Kanada ska få mer utbildning i urfolksjuridik.

Marie Wilson kan inte säga hur samerna ska arbeta framöver i försoningsarbetet med staten. Men hon berättar att en anledning till varför hon tror deras arbete blev lyckat är för att det försökte nå ut med budskapet om att det här berör alla, inte bara urfolk.

- Om det bara är urfolk som försöker lösa probelm för sig själva, är det lätt för alla andra att ignorera det. Och till och med säga att det där har inget att göra med mig, säger Marie Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio