Moskva inviger biograf för personer med autism

2:16 min

I Moskva har stadens första biograf för personer med autism invigts. Det är en plats där personer med autism och deras anhöriga ska kunna njuta av biofilmer. Vår kulturkorrespondent träffade projektets ansvariga Ksenia Novikova.

Det är ljudet och ljuset som är den stora tekniska skillnaden i salong 5 på Oktoberbiografen. Det är dämpat. Reklamen är också borta och utgångarna öppna, så man får röra sig som man vill. 

– Men det är den sociala miljön som vi skapar som är det stora, säger Ksenia Novikova. Personalen har blivit utbildad i att möta personer med autism.

Hennes gröna tröja smälter nästan ihop med de många löven på björkarna i parken där vi slagit oss ner på en bänk i skuggan. Vinden fläktar behagligt, för det är varmt i Moskva.

Ksenia Novikova driver flera liknande kulturprojekt i Moskva och hon är glad att biografen blev av.

Två gånger i månaden kommer salongen att vara öppen för personer med autism - till en början.

Premiären gick bra, filmen som visades var den nya Disneyfilmen "Hitta Doris".

För vissa barn som gick dit på premiären med sina föräldrar, var det första gången de var på bio. Och för familjerna var det för några första gången som de gick på bio tillsammans.

Ksenia Novikova berättar att attityden gentemot personer med autism håller på att ändras i Moskva. Hon har märkt en allt större tolerans. För några år sedan fick barn med autism inte gå i skolan, men nu har till och med Putin sagt att alla barn har rätt till utbildning, säger hon.

– Moskvaborna har börjat inse och acceptera att vi människor är olika, säger hon. Det finns ingen väg tillbaka till det gamla.