Annas rabarbersylt med jordgubbar

500 g rabarber

1 liter jordgubbar

3 1/2 dl strösocker (315 g)

½ vaniljstång

saft av 2-3 citroner (=1 ½ dl)

sist 2 dl syltsocker (180 g)

Rabarber och jordgubbar är perfekt i en sommarmarmelad eller sylt, gärna meden bit vaniljstång i grytan…


Skölj och skär rabarbern i ca 2 cm bitar. Snoppa jordgubbarna och dela dem i halvor. Snitta upp vaniljstångs biten på längden. Lägg allt detta i en tjockbottnad kastrull. Strö över strösockret och häll i citron saften.


Koka upp det hela och låt koka under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då. Strö sedan över syltsockret och rör om igen. Koka nu i 5 minuter och utan lock. Rör om ett par gånger.


Häll upp sylten på perfekt rena burkar och sätt på lock. Förvara helst burkarna i kylskåp. (Satsen här räcker till 4-5 ganska småburkar).