Oro för Brexit i Indien

6:12 min

Finans- och företagssektorn i Indien oroas för vad en eventuell Brexit skulle betyda för landets ekonomi.

Banden med Storbritannien är starka och har både ekonomisk och kulturell bäring. 

– Om man går runt i Mumbai och tycker att det är lite färre folk än vanligt så beror det på att de dragit till London, Ramesh Damani, analytiker på Bombaybörsen, en av landets två stora börser.

Det är kanske inte direkt stillsamt här i finanskvarteren i Mumbai men för stadens välbärgade är London detsamma som hemma, menar Damani.

– Hälften av de jag känner stannar inte i Indien på sommaren för det är för varmt. De drar till London där de har lägenheter och vänner, säger han.

Den allra viktigaste kopplingen mellan länderna finns i språket, engelskan, men även det juridiska systemet är likt så därför är oron för Brexit inte bara ekonomisk utan även rotad i en kulturell samhörighet som härstammar från kolonialtiden.

Ramesh Damani säger att mycket av vardagen - klädstil, vett och etikett och sociala koder har man än idag från britterna.

– Det råder inga tvivel om att ett Storbritannien utanför EU skulle bli svagare och att banden skulle försvagas, men den indiska ekonomin är stor så vi klarar oss, säger börsanalytikern Ramesh Damani.

Storbritannien är inte längre Indiens viktigaste handelspartner och handeln går sedan länge åt bägge hållen. Det är till exempel ett indiskt företag som äger bilmärket Jaguar och samma konglomerat äger också Storbritanniens största stålverk.

Den indiska regeringen har inte officiellt tagit ställning i frågan om ett brittiskt EU-utträde men det har näringslivsorganisationer gjort, säger Rajrishi Singhal som arbetar på tankesmedjan Gateway house och är specialiserad på internationell ekonomi.

– Indiska företag har entydigt ställt sig bakom att Storbritannien ska stanna kvar i Eu, eftersom företagen kommer att förlora mycket om landet väljer att lämna, säger Rajrishi Singhal.

Förutom den kulturella kopplingen, så använder indiska företag Storbritannien som en plattform ut mot övriga EU, säger Rajrishi Singhal. Därför är nu rädslan stor för de kostnader som Brexit kan föra med sig när avtal med både EU och Storbritannien måste förhandlas om.

– Det kommer att innebära mer krångel, juridiska förvecklingar och omfattande skattefrågor som de måste ta sig igenom, säger Rajrishi Singhal.

Inte så långt från mitt hotell ligger det som tidigare kallades Prince of Wales museum of western India, som alltså är stadens stora museum. Och vart man än sätter blicken så är det koloniala arvet väldigt närvarande i arkitekturen men för gemene man är så klart inte sommarsemestrar i London en verklighet man känner igen.

Brexitlägret har ju talat om att stängda gränser mot Europa skulle öppna upp möjligheter för människorna här från Indien att komma och arbeta i Storbritannien. Men det tror inte Rajrishi Singhal på, för det är så svårt för indier att få visum till Storbritannien. Även om hans vänner gärna åker till London på semester så är det många som väljer andra turistmål för att avgifterna för Visa blivit så höga, säger han.

På hans kontor arbetar Tanya Keswani. Hon studerade under många år i Storbritannien och hade som så många andra tänkt stanna kvar.

– Innan jag var klar med mina studier 2013 så ändrades immigrationslagarna och jag kunde inte längre få visum att stanna och söka jobb, säger hon.

– Med tanke på hur mycket mer internationella studenter betalar i skolavgifter och bidrar till den brittiska ekonomin, att då inte få något tillbaka i form av möjligheten att söka arbete gjorde mig arg, säger Tanya Keswani.

Hennes kollega på kontoret Akshita Mehra var med om samma sak och säger att Storbritannien håller på att förlora sin dragningskraft för unga indier på grund av detta och det skulle bara förvärras vid Brexit.

– Storbritannien skulle inte heller vara en så dominerande kraft i världen om man lämnar EU, säger Akshita Mehra.