Omid hjälper spelmissbrukare

2:36 min

Personer med spelproblem minskar i Sverige men antalet personer med allvarliga problem blir fler, visar en studie.

Studien är gjord av Folkhälsomyndigheten och Statistiska centralbyrån, den visar att färre spelar, men de som gör det spelar på ett ohälsosamt sätt.

– Det var en rejäl kamp eftersom spelandet hade fått enorma ekonomiska, psykiska och relationsmässiga konsekvenser, säger Omid Rezvani.

För ett par år sedan hade han rejäla problem med spel om pengar som påverkade hans liv mycket. Han fick hjälp till slut – på ett behandlingshem i södra Sverige, det enda som finns i dag.

Om jag fick kämpa för hjälp på den tiden, så har det blivit sämre och sämre med åren.

Studien visar alltså att andelen svenskar som spelar om pengar har minskat de senaste sju åren. Men fler personer som spelar om pengar spelar på ett ohälsosamt sätt. 

"Vården inte tillräcklig"

Omid Rezvani är nu ordförande för Umeå spelberoendeförening. De har spridit sin verksamhet i Norrland. Men han tycker ändå inte att staten tar problemet på tillräckligt stort allvar.

– De negativa konsekvenserna för de som spelar har ju ökat. Och vad gör man åt det? Det är det jag är kritisk till, säger han.

Minskat bland yngre

Studien visar däremot att spelandet om pengar bland unga under 18 år har minskat. 

– Där har vi en förändring i regleringen, en 18-årsgräns som har införts för spelande. Sen förekommer spelande bland de 16- och 17-åringar vi har frågat. Men jag vågar säga att det har med åldersgränsen att göra, säger Ulla Romhild som är utredare på Folkhälsomyndigheten.