Reinfeldt: Viktigaste dagen i Europa

6:59 min

Vallokalerna i Storbritannien har nu öppnat. I dag avgörs det om landet blir kvar i unionen eller om britterna kommer rösta för Brexit. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade ett nära samarbete med David Cameron under sin tid vid makten. I dag gästade han P1morgon.

Fredrik Reinfeldt har kallat den här dagen för en av de viktigaste i Europa på många år. Under sin tid som statsminister hade han en nära kontakt med Storbritanniens premiärminister David Cameron. De hördes av nästan varje vecka och kallades för EU-elitens bästisar.

När Cameron lovade britterna en folkomröstning om EU-medlemskapet om han vann valet hade han redan ringt Fredrik Reinfeldt för att berätta om det kontroversiella löftet. Men frågan om det var ett alltför högt spel från Camerons sida vill den förre statsministern inte svara på. 

– Det viktiga är att Storbritannien verkligen bestämmer sig och blir om de stannar kvar en konstruktiv part för att bygga vidare att de i så fall bygger vidare på EU i en riktning som jag är övertygad om kommer att passa Sverige väldigt väl. Vi behöver denna mäktiga partner i samarbete framöver, säger Fredrik Reinfeldt.

Folkomröstningen har skapat stora klyftor, både inom David Camerons egna parti och bland befolkningen. Oavsett valresultat så har debatten skapat enorma motsättningar.

–Det är ju sant att detta i 25 år påverkat Tory-partiet så till den grad att dom har lämnat en partifamilj som den Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör på den Europeiska scenen just för att dom har blivit mer EU-kritiska, säger Fredrik Reinfeldt.

– Man skulle också kunna säga att dom är djupt splittrade. Det återspeglar även den djupa spricka jag tycker vi har sett under kampanjen som även finns i Storbritannien.

Vid 23-tiden svensk tid stänger vallokalerna. Utgången är än så länge väldigt osäker. Opinionsundersökningarna har varit mycket jämna och valdeltagandet tros fälla avgörandet. Mycket tyder på att de äldre i Storbritannien i högre utsträckning röstar för att lämna medan den yngre befolkningen vill stanna kvar i EU.  Fredrik Reinfeldt säger att det vill till att de yngre går och röstar om Bremain ska vinna – vilket han personligen hoppas på.

– Valresultatet kommer avgöras av valdeltagandet, men jag tror att vi får en sving på slutet till att de stannar men jag medger att det är mitt hjärta som talar. Det blir en lång nervös väntan, säger Fredrik Reinfeldt.


 

Ekot