Storbritannien röstar om Brexit

Chefsekonom: Bostadspriserna påverkas vid Brexit

1:46 min

Om Storbritannien lämnar EU kan bostadsmarknaden i Sverige drabbas, tror SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Men Nordea håller inte med.

En så kallad Brexit kan skapa osäkerhet i ekonomin och det kan smitta av sig på bostadspriserna, säger banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Det jag sett som ett hot mot den svenska bostadsmarknaden, det är om vi får se, kanske, aktiekursfall i omvärlden som också drar med sig Stockholmsbörsen och därmed, allmänt, skapar osäkerhet.

Han fortsätter: 

– Så Brexit är, skulle jag vilja säga, ett hot mot den svenska bostadsmarknaden.

Robert Bergqvist, på banken SEB,  tror alltså att ett brittiskt EU-utträde skulle vara ett hot mot den svenska bostadsmarknaden. Men hans kollega på Nordea, Annika Winsth, håller inte med.

– Det ska ganska mycket till, tror jag, för att bostadsmarknaden ska påverkas. Är det en signal om mindre riskvilja generellt i samhället, om man är orolig för lägre tillväxt, då tror jag att man blir mer försiktig på bostadsmarknaden också.

– Men att det här ska få den svenska bostadsmarknaden att tippa över till fallande priser och så vidare, det ser jag inte, säger Annika Winsth.  

Robert Bergqvist tror att en Brexit i värsta fall kan ställa problem både för hushållen och företagen.

– Om vi får se fallande börser, för det kan direkt påverka hushållens vilja att konsumera och kanske också företagens vilja att investera, säger han. 

På sistone har också ordet Svexit börjat höras, det handlar om möjligheten att Sverige skulle lämna EU. En sådan diskussion som man inte kan utesluta, säger Annika Winsth på Nordea.

– Det diskuteras och bara det att ordet har kommit upp på agendan betyder att man funderar på det. Jag tror att sannolikheten är ganska liten. Men det går förstås inte att utesluta.

Hon fortsätter: 

– Och skulle det visa sig att Storbritannien inte är det enda landet som lämnar, utan det blir fler, det är klart att då kommer det ordet att läsas fler gånger i tidningarna och höras fler gånger i radio, framöver också.

Och Robert Berqvist resonerar på ungefär samma sätt.

– Sverige kommer inte att stå först i kön för att kräva omförhandlingar. Utan jag tror att vi kommer att få se det först i andra EU-länder och då kan det aktualiseras även i Sverige.