Morgondagens mode på Kulturhuset

3:02 min

Morgondagens mode innehåller Facebookstatusar på magen, snyggare underkläder för män och en ny respekt för handarbetet. Åtminstone om man får tro textileleverna på Konstfack, Beckmans och Handarbetets vänner med flera som ställer ut sina verk på Kulturhuset i Stockholm.

– De attraktiva underkläder som finns för män är oftast gjorda av män för män att tända på, så jag gör utifrån det kvinnliga perspektivet. Mer färger, mer mönster. Strass, säger Maja Fredin.

Längst in i Galleri 5 sitter businesskvinnan Iris Cato i tjocka axelvaddar och hög peruk. Till vardags heter hon Maja Fredin och hon har frågat kvinnor som attraheras av män vilken slags underkläder de skulle vilja se på killar. Plaggen som vänder på perspektiven och ifrågasätter de kläder vi brukar ha på oss, är många på utställningen. Det är allt från folkdräkter gjorda av billiga mjukiskläder till silhuetter som till en början känns helt fel.

Bland Beckmanselevernas experiment med form och volym finns spetsiga höfter och kreationer som sväller ut på ovanliga ställen. Mysigast är nog Johan Balaz himmelsblå fatsuit för herrar. Fast den är kanske snarare tänkt som en kommentar, än ett plagg att bära till vardags, förklarar designern och utbildningsansvarige Pär Engsheden.

– Den här formen som är väldigt voluminös över midjan är en negativ-vänd korsett. Han lade vidden i midjan istället. Den finns med som ett inlägg i den rätt färska debatten om manliga kroppsideal. Det har inte pratats så mycket om mannens kropp på samma sätt, kvinnans har det pratats mycket mer om. Måste man vara väldigt smal eller väldigt muskulös för att passa in som man? säger Pär Engsheden.

Eleverna på Handarbetets vänner tycker att respekten och intresset för handarbetet som konstform har blivit större de senaste åren. Miriam Parkman har tagit fasta på traditionen att berätta via broderi. Resultatet blev en kjol full av budskap som från början var tänkta för sociala medier, men som hon nu istället kan bära på kroppen.

– Det är så lätt att vara anonym på nätet. Då använder jag den här kjolen istället, till att säga vad jag tycker. Den skulle kunna passera som ett folkligt kul plagg bara, men tittar man närmare och börjar läsa vad det står så blir det som en statusuppdatering fast i yllebroderi, säger Miriam Parkman.

Miljö och hållbarhet är en av modebranschens stora utmaningar. Frågan huruvida mode, i bemärkelsen nya kollektioner för varje säsong, överhuvudtaget går att kombinera med miljötänk ställs, men verkar svår att svara på. Pär Engsheden tror att människan alltid kommer ha ett behov av att uttrycka vem man är genom sina kläder. Och när han ser till elevernas önskemål, tror han ändå att hållbarhetstänket är här för att stanna.

– Ingen av utbildningarna som ställer ut här skulle kunna existera om man inte hade hållbarhet i utbildningen. För unga människor idag är det så självklart att det finns med så ingen skola skulle fungera, ingen skulle söka dit om man inte jobbade med hållbarhet, säger Pär Engsheden.