"Vanligt" sex inte tillräckligt för unga porrkonsumenter

1:54 min

Unga killar blir påverkade av avancerade porrfilmer och får svårt att genomföra ett vanligt samlag. Det har Killmottagningen i Västerås märkt på senare år. Kommentera gärna på vår fb-sida.

– Vanligt sex duger inte. Man ska gärna ha flera tjejer samtidigt, trekanter, berättar Håkan Gustavsson, som har jobbat som sjuksköterska på Killmottagningen i Västerås ända sedan starten för 20 år sedan.

Varje måndag kommer mellan 25 och 30 killar i åldrarna 15-23 år, ibland yngre, till Killmottagningen i Västerås.

Ofta handlar besöken om oro för könssjukdomar eller om snoppen verkligen är som den ska, framförallt storleken.

Men på senare år har de som jobbar på Killmottagningen märkt en annan problematik.

Vanliga samlag, vanligt sex är inte längre tillräckligt för killar som sett porrfilmer med många medverkande, avancerade ställningar och väldigt långa samlag.

Hoppas verkligen Håkan Gustavsson på killmottagningen pratar med killarna och talar om för dem att filmerna de tittar på är fantasier. Att kärlek är något helt annat. Det är exakt detta som är viktigt, att vara vuxen och tala dem tillrätta.

– Ibland tror jag att de här filmerna är inspelade under flera dagar. Ett normalt samlag är ju sällan mer än tio minuter, säger Håkan Gustavsson.

– Sedan får killarna svårt att utföra ett vanligt samlag för att det inte är samma sak i verkligheten som på film, och det är inte kul om en kille på 17 år har tappat sexlusten på det viset.

– Jag tycker det är oroväckande.

Den här utvecklingen kan få konsekvenser för ungas relationer även på sikt, menar Håkan Gustavsson på Killmottagningen i Västerås.

– När man träffar en kvinna och kanske gifter sig eller skaffar barn, så blir sexlivet tråkigt väldigt snabbt och det är en bidragande orsak till att många separerar väldigt snabbt.

– Sexlivet är helt enkelt inte tillräckligt kul och spännande, säger Håkan Gustavsson till P4 Västmanland.

Det jag har upplevt av nuvarande ungdomsmottagning i Västerås är att de är kunniga och har en vilja att tala om det mesta, de lär sig nya saker och har ofta en bred kompetens. Jag hoppas killarna får stöd på killmottagningen så att deras eventuella framtida parrelationer eller sexuella relationer kan komma bli det bästa med ett självklart samtycke och förståelse för varandra.