KD-kritik mot att Ebba Busch Thor deltar i Pride

2:22 min

Flera högt uppsatta KD-politiker ifrågasätter Ebba Busch Thors besked att hon ska delta i sommarens Prideparad i Stockholm. 

– Jag tycker att det är olämpligt. Pride och Pridetåget är ett demonstrationståg, knutet till RFSL, och det står för en annan agenda än vad Kristdemokraternas principprogram gör, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg.

Ebba Busch Thor berättade nyligen att hon ska delta i Pridetåget den 30 juli. Hon blir därmed den första KD-ledare som tågar i paraden. Så här sade hon till Aftonbladets tv-kanal.

– Jag gör det just för att stå upp för frihet, för alla människors lika värde, och för att alla ska kunna se att det finns en möjlighet att bygga ett gott liv här.

KD-ledaren hade inte på förhand berättat för riksdagsgruppen eller partistyrelsen om sitt ställningstagande utan det kom som en överraskning. Flera ledande företrädare som Ekot har varit i kontakt med är kritiska till att hon inte förankrade beslutet - som alltså inte är okontroversiellt bland kristdemokrater.

När riksdagsledamöterna i tisdags hade det sista mötet före sommaruppehållet var partiledarens medverkan i Prideparaden en av de frågor som diskuterades.

Enligt Ekots källor ifrågasatte flera ledamöter hennes deltagande i tåget. Ett av deras argument var att arrangörernas värderingar går rakt emot Kristdemokraternas – till exempel när det gäller familjepolitiken. En av kritikerna är Tuve Skånberg.

– Hon förknippas med Pride och RFSL, och den politik som RFSL har utmejslat, med insemination, med surrogatmödraskap och med att nedmontera heteronormen. Det är i strid med Kristdemokraternas familjepolitik, säger han.

Hon säger ju att hon går i tåget för att demonstrera för alla människors lika värde. Hur ser du på det?

– Man måste ordentligt markera hur viktigt det är att inte homosexuella trakasseras eller diskrimineras. Och det gör jag, och det gör alla Kristdemokrater. Men det finns andra, och mycket bättre sätt, än att gå i ett så politiskt färgat tåg som Pridetåget.

Men det finns också Kristdemokrater som välkomnar partiledarens beslut att gå i Pridetåget. En av dem är Emma Henriksson, andra vice ordförande.

– För att visa att vi står upp för alla människors lika värde och att vi inte accepterar diskriminering, så tror jag att det är bra att visa att vi också kan delta i Pridetåget, säger hon.