Beskedet om Brexit tog EU på sängen

1:16 min

Beskedet från Storbritannien skapade stor förstämning i Bryssel när det blev tydligt att det brittiska folket väljer att lämna EU. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vad nedstämd.

– Personligen är jag bedrövad, förklarar EU-kommissionens hårt prövade ordförande Jean-Claude Juncker i dag.

Annars här i Bryssel är de som jag möter bedrövade och andra är chockade över det oväntade beslutet från britterna. Opinionsundersökningarna visade på ett knappt övertag inför folkomröstningen och så vaknar folk här till en annan verklighet. Därför blev beskedet från britterna mycket förvånande i mångas ögon här i Bryssel.

Vad händer nu då?

Jo, så fort Storbritannien lämnar in en formell utträdesbegäran så inleds förhandlingar om hur det här ska gå till. Den här processen ska enligt EU:s grundlag ta två år.

Det handlar om allt ifrån att skilja EU från Storbritannien genom att exempelvis jordbruksstöden till brittiska lantbrukare stoppas, och att ekonomikommissionären Hill får lämna sitt uppdrag – precis som de 73 brittiska Europaparlamentariker.

När den brittiska flaggan halas för sista gången vid de officiella EU-byggnaderna är det är bara 27 nationsflaggor kvar.