Carolina Norén och Henrik Olsson leder Svensktoppen nästa-finalen

Finalen av Svensktoppen nästa går av stapeln söndag 28 augusti i Kungsträdgården i Linköping. Programledare är Carolina Norén och Henrik Olsson. Husbandet leds av Andreas Landegren.

– Jag älskar musiktävlingar och Svensktoppen nästa erbjuder den där extra magiska stunden när vi får se en ny stjärna tändas. Spänning och magi, klart jag vill vara med, säger Carolina Norén, som leder Svensktoppen nästa för tredje gången.

– Nu är det ett par år sedan jag ledde den stora finalen och på de här åren har tävlingen vuxit och blivit ännu bättre och mera betydelsefull. Det ska bli jätteroligt att kora en ny viktig vinnare, säger Henrik Olsson.

Under våren och sommaren sker lokala P4-finaler av Svensktoppen nästa inför publik. I samband med de lokala finalerna avgör jurygrupper tillsammans med publiken vilka bidrag som blir lokala vinnare.

I inledningen av augusti väljer en jury ut 8 av de 25 lokala vinnarna som slutliga tävlande i riksfinalen. Då inleds också publikröstningen inför riksfinalen.

Finalisterna tävlar och uppträder live i direktsändning i P4 under riksfinalen på Stadsfesten i Linköping 28 augusti. Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen.

Även i år kommer det att finnas ett bonuserbjudande till en av de åtta riksfinalisterna i Svensktoppen nästa att i egenskap av artist medverka under 2017 års upplaga av Melodifestivalen i SVT.

Svensktoppen nästa sänds direkt i P4 söndag 28 augusti kl. 14.00 och finns för efterhandslyssning i appen Sveriges Radio Play.