Idag avgörs om Sverige får plats i FN:s säkerhetsråd

Regeringen har länge kämpat för att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd. Idag avgörs det. 

– Det här är ju av svenskt egenintresse. Men också för att vi är internationalister och tror att det här samarbetet verkligen behövs i den oroliga tid vi lever i, säger utrikesminister Margot Wallström. 

Margot Wallström är hoppfull. Men konkurrensen är hård. Italien, Nederländerna och Sverige tävlar om de två tillfälliga platserna mellan 2017 och 2018.

Italien anses redan vara klara för en av stolarna om man får tro internationell press. Däremot verkar Nederländerna och Sverige ligga ungefär lika bra till för att få den sista platsen.

De betonar också ungefär samma frågor enligt Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap Göteborgs Universitet:

– De här ländernas bidrag till olika fredsbevarande trupper, ländernas bidrag till att minska miljöförstöring. Både Holland och Sverige har pratat mycket om att de vill reformera FN på olika sätt, mänskliga rättigheter är också en fråga som förenar båda länderna, säger hon.

Men på ett område skiljer de sig åt. Nederländerna pratar mer om rättsliga frågor och Sverige mer om solidaritet och spelar lite på sitt rykte från Palme-tiden menar Ann-Marie Ekengren.

– Det finns en vilja att försöka spela tillbaka på ett historiskt arv på något sätt, säger hon.

Trots att de fem stormakterna i säkerhetsrådet har vetorätt så visar forskning att små länder kan påverka menar Ann-Marie Ekengren. Men det handlar inte bara om det, det handlar också om prestige, status och nätverkande.

– Det handlar om att bygga en identitet av att man är en spelare som har inflytande i världen. Det hoppas man ju givetvis att det ska omvandlas till reellt inflytande i andra sammanhang.