Island tog storskalp i EM – besegrade England

Island svarade igår kväll för en av de största fotbollssensationerna på senare år när laget, tränat av svensken Lars Lagerbäck slog England i åttondelsfinal och avancerade till kvartsfinal i Fotbolls-EM i Frankrike. För England var det ett av de mest smärtsamma förlusterna någonsin.

De cirka 4 000 islänningarna på den stora fotbollsstadion här i Nice bröt ut i ett öronbedövande jubel när sensationen var ett faktum strax före klockan 23 igår kväll.

Samtliga isländska spelare och ledare rusade över hela planen och ner till den del av läktarna där de överlyckliga supportrarna stod.

– Det var helt fantastiskt, tack Sverige för Lagerbäck, sa den isländska supportern Eva någon timme efter slutsignalen i den ljumma Nicenatten.

Naturligtvis firade alla spelare och publiken med den särskilda isländska hejaramsan inspirerad av landets vikingahistoria.

Många supportrar tyckte att det var Islands största idrottsframgång någonsin och segern var välförtjänt.

Ett taktiskt skickligt och effektivt Island tog ledningen i andra halvlek - ett fantasilöst England lyckades inte dyrka upp det isländska försvaret.

I nästa omgång möter nu Island värdnationen Frankrike och supportrarna tror på möjligheter att vinna igen. Inte minst Frida Vegfursdottir.

– Om de slår England kan de ju besegra vem som helst, säger Frida.

För England var det en synnerligen tung förlust, den mest sensationella förlusten för ett engelskt herrlandslag sedan förlusten mot USA 1950, enligt många krönikörer som Ekot pratade med efter matchen.

– Landet är i tillräckligt uppror efter Brexit-omröstningen redan - det här gjorde saken ännu värre, säger Matt Dickinsson.