5G rullas ut i industrin

2:01 min

Nu börjar telekombolaget Ericsson rulla ut nästa generations mobilnät, det så kallade 5G-nätet, i flera svenska industrier i olika försök.

Bland annat ska en gruva i Västerbotten bli säkrare med den nya tekniken som bland annat ska göra det möjligt att fjärrstyra den maskin som lastar malmen nere i gruvan.

– Den används vid produktion längst fram i berget där man spränger. Så att man inte behöver vara så nära det farliga området. Direkt när stenarna ramlar ner kan man påbörja lastning, förklarar Stefan Castehav, utvecklingsingenjör på Boliden.

En fjärrstyrd hjullastare behöver varken oroa sig för fallande bergmassor eller vänta på att rökgaserna som bildas vid sprängning vädras ut, vilket även kan göra produktionen mer effektiv, hoppas Boliden som planerar börja testa den fjärrstyrda lastaren senare i år.

Nästa generations mobilnät med större bandbredd och för fjärrstyrning nödvändig minskad fördröjning jämfört med dagens uppkoppling ser inte mycket ut för världen: Svarta lådor som liknar videoprojektorer monterade i taket i beckmörkret i Kankberggruvan 400 meter under jorden.

Även hos SKF och Scania testas nu 5G-tekniken som för övrigt fler av världens stora telekombolag just nu satsar mycket på, för att få fram egna 5G-lösningar. Gemensamt för projekten i den svenska industrin är att de kan ses som piloter för införandet av nästa generations mobilnät ute i samhället. Enligt Ericsson och Telia ska 5G-näten börja rullas ut i Stockholm och Tallinn år 2018 och i resten av Sverige 2020.

– Det här är ju inte några speciella nät för industrin utan 5G-näten vi provar här är ju samma som kommer installeras ute i samhället, förklarar Torbjörn Lundahl, chef för Ericssons svenska forskningsprogram runt 5G.

Nedladdningstiden för en film kommer vara några sekunder med den kommande generations mobilnät, enligt Torbjörn Lundahl. Och de första testerna av den nya tekniken i Kankberggruvan visar också att täckningen verkar nå miljöer där uppkopplingen i dag kan vara begränsad, som i exempelvis garage.

– Även i blindgångar eller i grottor har det visat sig att vi har väldigt bra täckning, säger Torbjörn Lundahl vid Ericsson.