Bättre hjälp till assyrier med funktionsnedsättning

2:25 min

Det kan vara svårt för invandrare med funktionsnedsättning att veta vilken rätt till hjälp de har från samhället. Därför ska nu personer från det assyriska folket få särskild information om det här.

Klicka här om du vill läsa mer!

En av de som har ansvar för att sprida informationen är Maria Kaplo och hon säger att satsningen behövs:

- Jag skulle påstå att den behövs, många vill veta vad det är för typ av rättigheter de har rätt till, vad för typ av stöd kan de få. Vissa vet inte ens att de har möjlighet till assistans, för det fanns inte i Mellanöstern, när assyrierna bodde där.

Och då tror de att det inte finns i Sverige heller?

– Ja, det kan ju sitta kvar. Där borta var det ju väldigt lätt att man isolerade sig från samhället, för det fanns inget stöd. Man hade inga speciella rättigheter men här i Sverige har man det, säger Maria Kaplo.

Det finns flera orsaker till att många assyrier inte vet vad som gäller i Sverige.

-- Jag skulle nog påstå att det är för att vissa av dem inte är födda i Sverige, det är brist på språkkunskaper och man vet inte vart man ska vända sig eller hur man ska söka sig till den informationen, säger Maria Kaplo.

Det blir flera kurser i höst

Maria Kaplo jobbar på organisationen Assyriska riksförbundet. Och tillsammans med några handikappförbund sprider de nu information om vilken hjälp, som går att få från stat och kommuner, för personer med funktionsnedsättning.

I höst till exempel kommer det att hållas veckoslutskurser. De som kan vara med på kursen är personer över 18 år med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Kristna från Mellanöstern

Dessutom blir det särskilda träffar i tre kommuner: i Södertälje, Jönköping och Göteborg. För där bor det många assyrier. Det är en kristen folkgrupp i Mellanöstern, som ibland också kallas syrianer.

Och Maria Kaplo hoppas att det ska bli bra möten:

– Jag hoppas att flera får veta vad de har rätt till och istället för att isolera sig börjar engagera sig i samhället, säger hon.