Polisen startar kampanj mot tafsande

Polisen startar en kampanj mot tafsande på festivaler. Poliser ska nu dela ut armband med texten "POLIS AVSPÄRRAT #tafsainte".

– Jag tror att det är många, framför allt unga killar som inte riktigt tänker igenom det här och förstår att det är brottslig verksamhet. Blir man medveten om att det här är ett brott så kanske det kan avhålla några, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Inför festivalsommaren drar polisen därför igång kampanjen #tafsainte. Målet är att få stopp på sexuella ofredanden bland unga på festivaler.

Vid större evenemang med många ungdomar kommer polisen att dela ut armband med texten "POLIS AVSPÄRRAT #tafsainte". Polisen sätter upp affischer med samma budskap och kommer att också vara på plats på festivalerna.

På twitter och instagram får kampanjen hashtagen #tafsainte.

Polisen vill också att arrangörerna ska ha tillräckligt många publikvärdar.

Att ta på någon annan person i sexuellt syfte mot någons vilja är ett brott, påpekar polisen. Det klassas som sexuellt ofredande och straffas oftast med böter. I särskilt allvarliga fall kan det bli frågan om fängelse.

– Unga människor ska kunna känna sig trygga på offentliga platser. Då måste vi vuxna och vi myndigheter agera. Så det här är allvarligt, säger Dan Eliasson.