Vátjer/ Jiellevárri/ Gällivare

Döms för hets mot samer

5:19 min

En man i 20-års åldern har dömts för hets mot folkgrupp vid Gällivare tingsrätt. En dom som är unik i sitt slag.

Tidigare i juni i år hölls rättegång i Gällivare tingsrätt mot en man från Jokkmokk som i december förra året skrivit hatiska inlägg om samer på sin egen sida i sociala medier. Inläggen uppmärksammades och orsakade obehag hos flera personer, vilket ledde till en polisanmälan och sedan åtal. Nu döms mannen för hets mot folkgrupp.

Och juristen Lars Nila Lasko, som jobbar mot rasism och diskriminering av samer, menar att domen är den första i sitt slag.

- Domen är ju väldigt unik i Sverige när det gäller samiska rättsfall. Den är unik på så vis att det är första gången som någon fälls för hets mot folkgrupp när det gäller samer, säger Lars Nila Lasko. 

Följden av domen blir att tidigare utdömd villkorlig dom även ska avse den nya brottsligheten. Hets mot folkgrupp. Samt att den tilltalade åläggs att betala 800 kronor till en brottsofferfond. Den tidigare domen gäller hot mot tjänsteman. 

För att någon ska kunna dömas för hets mot folkgrupp krävs att man i ett meddelande som sprids, hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på till exempel ras eller hudfärg.

Lars Nila Lasko tycker att domen betyder väldigt mycket.

- Det har skett över tid ett stort antal anmälningar, polisanmälningar, men som aldrig har lett till ett åtal och ett avgörande i domstol och för samernas del är det ju väldigt bra faktiskt. Nu ser man att det ger resultat att göra en polisanmälan, säger Lars Nila Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio