Löfven: EU måste vakna upp

Resultatet i folkomröstningen om britternas EU-medlemskap måste fungera som en väckarklocka, säger statsminister Stefan Löfven. 

När EU-toppmötet avslutades under onsdagen, för första gången utan brittisk premiärminister, blev det tydligt att det finns en stor osäkerhet kring hur ett framtida samarbete mellan EU:s medlemsländer ska vara utan Storbritannien.

Samtidigt har valresultatet gjort att EU måste vakna upp och fundera över vilken typ av samarbete som ska finnas inom EU, säger statsminister Stefan Löfven:

– Jag ser det här folkomröstningsresultatet som en väckarklocka. Det är någonting som är fel när människor inte upplever att EU är ett verktyg för att förbättra sina liv, ha en ljus framtid med jobb och social trygghet och så vidare. Vi måste ta väckarklockan på allvar – då går det inte att trycka på "snooze" utan då gäller det att agera, säger statsminister Stefan Löfven. 

EU:s ledare är också tydliga med att om man ska få tillgång till EU:s inre marknad där tjänster, varor, personer och kapital kan röra sig över gränserna – utan att hindras av bland annat tullar, avgifter och olika nationella krav som skulle kunna finnas – så måste man också ställa upp på de villkor som gäller. Storbritannien har exempelvis varit mycket kritiskt till hur EU-medborgare kan röra sig fritt inom EU och ändå få del av bland annat ländernas socialförsäkringssystem.

Men att få undantag från dessa regler är alltså inte aktuellt om man ska få tillgång till en halv miljard konsumenter och 20 miljoner företag, anser statsminister Stefan Löfven:

– Det är enkelt, ska man ha tillgång till en inre marknad så får man också stå upp och acceptera de fyra friheterna. 

Vad menar du med det?

– Friheten för kapital, människor, tjänster och varor att röra sig över gränserna. Det är det som gäller nu och framåt.