Bergmans Persona lockar och gäckar ännu efter 50 år

34 min

Årets Bergmanvecka på Fårö kretsar kring den 50-års jubilerande filmen Persona. Varför är den en filmhistorisk milstolpe? Vad betyder Bergman för hedergästen Willem Dafoe? Roger Wilson har träffat honom och andra på plats på Fårö.

På Fårö pågår den årliga Bergmanveckan just nu och P1 Kultur finns på plats. I år kretsar mycket kring Ingmar Bergmans film Persona som hade premiär för 50 år sen.

Jonas Holmberg, som är konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival och tidigare varit stipendiat på Bergmangårdarna på Fårö, gästar programmet och tillsammans programledaren Roger Wilson tar de sig an Persona som anses vara en filmhistorisk milstolpe.

Sommaren 1965 spelades Persona in på Fårö och journalisten Lars Lönroth var på plats då som lokaltidningsreporter. Han har också besökt Bergmanveckan när regissören själv levde och körde runt i sin röda jeep mellan programpunkterna.

Den amerikanske skådespelaren Willem Dafoe är hedersgäst under veckan och berättar om sitt möte med Bergmans filmer som tonåring.

P1 Kultur möter också andra konstnärer som tar sig an Bergman och hans verk. Tonsättaren Carin Bartosch Edström har skrivit ett nytt stycke där hon tolkar det manliga geniets blick på kvinnorna i Persona och konstnären Fredrik Landergren ställer ut målningar på Ingmar Bergmans ansikte och berättar varför det fascinerar honom.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Jalal Lalouni