Varberg köper hus som nyanlända familjer får hyra

3:44 min

Kommunstyrelsen i Varberg har beslutat att kommunen under 2016 och 2017 ska ha möjlighet köpa villor som nyanlända familjer ska kunna bo i.

– Vi har ju problem med att ordna boende. Vi har inga villor på lut eller tilltänkta objekt ännu, men det är en möjlighet att kunna göra detta. Jag vill understryka det, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg, till P4 Halland.

Orsaken till beslutet är den stora bostadsbristen i Varberg kombinerat med den nya lag som gör att kommuner inte kan säga nej till att ta emot de kvoterade 201 personer med uppehållstillstånd man tilldelats av staten.

Tanken är att kommunen köper villor och att de hyrs ut till nyanlända som har fått uppehållstillstånd i Sverige/Varberg.

– Sedan ska de själva betala hyran. De har ju en etableringsersättning så hyran är tänkt att betalas av de som bor där.

Husen ska enligt ks-beslutet vara "en- eller tvåfamiljs hus av enklare karaktär."

– Detta är ett sätt att utöka möjligheterna med en eller annan villa och då är det ju främst för familjer vi tänker på då, säger hon.

Samma tillvägagångssätt för att lösa situationen finns i flera andra kommuner.

Och på frågan om vad detta kommer att kosta så svarar Stenkil så här:

– Vad det kostar är ju att köpa villan, men sedan ska ju den person som får hyreskontraktet självklart betala själv, säger hon.

Var får ni pengarna ifrån att köpa fastigheterna?

– Kommunen äger ju ett stort antal fastigheter av olika slag, så kommunen har ju pengar. Där är inga bekymmer. Vad det går ut på är att den som ska hyra fastigheten ska betala med egna pengar. Har dom uppehållstillstånd så har dom förhoppningsvis ett arbete där dom får lön och kan betala.

– Faller det väldigt väl ut så kanske den nyetablerade då har möjlighet att köpa villan från kommunen. Det hade väl varit det allra bästa.

Kommunstyrelsen har beslutat att skicka förslaget vidare till kommunfullmäktige som ska ta slutgiltigt beslut i frågan.