Putin och Erdogan löste sina konflikter över telefon

För första gången sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan i november förra året och Ryssland och Turkiet blev bittra fiender så samtalade under onsdagen presisdenterna Putin och Erdogan med varandra per telefon. 

Ledarna beslöt att nu snabbt börja normalisera förbindelserna mellan de två länderna, bland annat på turistområdet.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov sa att Ryssland och Turkiet nu sannolikt kommer att börja samarbeta för att få ett slut på kriget i Syrien.

Ryssland ska omedelbart häva förbudet mot charterturism till Turkiet, sa president Putin efter telefonöverläggningarna med med Erdogan.

Förra året, före nerskjutningen, var det nästan 4 miljoner ryska turister som besökte Turkiet. I år har den siffran sjunkit drastiskt efter att Ryssland införde olika ekonomiska sanktioner men från och med nu är det alltså fritt fram igen.

Det var i måndags som Erdogan skickade ett brev till Putin där han i lätt inlindande formuleringar bad om ursäkt för det som skedde.

Vid telefonsamtalet beslöt de två presidenterna att normalisera förbindelserna. De kom också överens om att mötas efter sommaren. Utöver att häva charterförbudet sa Putin att Ryssland nu ska börja avveckla också övriga ekonomiska sanktioner.

Före nerskjutningen hade Ryssland och Turkiet bra och för bägge länderna viktiga relationer, både på det ekonomiska och politiska området, och det är uppenbart att för såväl Moskva som Ankara så har det blivit alltför kostsamt att fortsätta med fiendskapen.