Reportage från Thailands ökända flyktingcenter

6:09 min

Inlåsta män, kvinnor och barn i proppfulla celler i Thailands ökända interneringscenter för asylsökande flyktingar är verkligheten för allt fler pakistanska medborgare. Upp emot 10 000 asylsökanden, men förmodligen många fler, lever ett liv utan några rättigheter i Bangkok år efter år. Och även om de får flyktingstatus så betyder det ingenting i Thailand som inte skrivit under FN:s flyktingkonvention.

Vår Asienkorrespondent träffade några av dessa flyktingfamiljer i en trång lånad liten lägenhet i utkanten av Bangkok. Alla namnen är utbytta för att skydda familjens identitet.

- Jag vill gå i skolan, jag vill ha ett hem...och jag vill leva ett liv i frihet, säger 15-åriga Saki som i snart tre år levt gömd. Tillsammans med mamma Shaher, pappa Sayed och en lillebror och en fem månader gammal lillasyster tvingades de på flykt från sitt hem i Lahore i Pakistan.

Det som började med ett bråk mellan två män ute på gatan utanför familjens hus urartade snabbt.

- Jag bad dem sluta slåss. Då blev jag själv attackerad. De hotade mig och sköt mot vårt hus och jag knivskars i ansiktet, säger Sayed och fingrar på ärret vid ena ögat.

Den ena av männen som slogs var muslim och den andra kristen och Sayed och hans familj är kristna. Det räckte för att situationen snabbt skulle bli livshotande och att de till slut var tvungna att fly landet.

Så som så många andra pakistanier gjort de senaste åren, säger Phil Robertsson som är vice Asienansvarig i Human Rights Watch i Asien..

- De är främst kristna och Ahmadis men även andra minoritetsgrupper som flyr undan förföljelse och hot. De Pakistanska myndigheterna gör inte mycket för att skydda dessa människor, säger han.

Ahmadis är en muslimsk grupp som inte anses vara muslimer i det sunnidominerade Pakistan och därför förföljs. Och de kristna, som är ungefär 2,5 miljoner, har de senaste tio åren blivit en allt mer utsatt grupp. Och de flyr till Kanada, Australien eller Europa, men de senaste åren har allt fler begett sig till Thailand.

Till skillnad från flyktingar som försöker ta sig till Europa så är själva flykten inte det riskfyllda. Det är inga ranka båtar som väntar utan första steget är att besöka den Thailändska ambassaden i Pakistan och ansöka om ett tremånaders turistvisum. Men det är när det går ut som problemen börjar.

- Det här är en gömd och glömd flyktingkris. Det kan vara så många som runt 10 000 pakistanier gömda här i Thailand som inte kommer någon vart, säger Phil Robertsson.

Och det som gör situationen så problematisk är att Thailand inte har skrivit under FN:s flyktingkonvention och därmed anses de asylsökanden vistas illegalt i landet och kan när som helst gripas och föras till de ökända flyktingcentren i Bangkok.

Ljudnivån inne i ett av centren är öronbedövande. Ljuden kommer från en video som filmats i hemlighet av BBC i början av året. Inga journalister öppet tillåts göra ett besök. I ett rum helt utan möbler eller sitter och ligger mängder med människor...även inlåsta barn. Trots att det är ett brott mot de konventioner som Thailand har skrivit under. Hur många som hålls så här varierar men nästan alltid mellan 3-400 människor.

De flesta från Pakistan, säger Phil Robertsson

- De är lätta att gripa eftersom de ofta bor många ihop på en och samma plats. De är enormt utsatta. Några i gruppen måste ut för att hitta någon försörjning inom den svarta marknaden vilket gör dem än mer sårbara, säger han.

Det enda sättet att bli utsläppt från Immigrationscentret är att någon hjälporganisation betalar de nästan 12 000 kronor som myndigheten kräver i borgensumma. Långt ifrån alla får den hjälpen.

- När vi kom hit registrerade vi oss hos UNHCR men sedan dess har vi väntat på att få komma på den där intervju som är inledningen på asylprocessen. Men datumet för intervjun flyttas hela tiden fram, säger Sayed.

Vi gör så gott vi kan men det kan ta flera år innan de får komma på det där mötet, säger Vivian Tan som jobbar som talesperson på FN:s flyktingorgan UNHCR i Bangkok.

- Antalet asylsökanden har tredubblats de senaste åren och vi har inte resurser att möta det. Just nu är vi underfinansierade till ungefär 65 procent, säger hon och lägger till att även om de får flyktingstatus så kvarstår mycket av problemen. Då får en kvotflyktingplats i ett tredje land, mindre än 1 procent av världens flyktingar får det nu ...och de platserna blir bara färre och färre, säger Vivian Tan.

En anledning är att FN:s resurser går till flyktingsituationen kring kriget i Syrien och konflikter i Afrika.

Det är också vad mamma Saher säger, det verkar som om det bara är flyktingar i Europa som får hjälp just nu.

- Våra liv rinner iväg i ingenting nu. När får vi tillbaka våra liv, frågar hon samtidigt som tårarna rinner utefter kinderna.