DEBATT

Matthew Waite: Journalistik i robotålderns gryning

95 min

Onsdag 6 juli arrangerade Sveriges Radio ett seminarium i Almedalen om hur politik, journalistik och samhället i stort kan påverkas av den artificiella intelligensens inträde. Seminariet inleddes av Matthew Waite, professor i journalistik på College of Journalism and Mass Communications vid University of Nebraska-Lincoln och grundare av Drone Journalism Lab.
   Här på Medieormen kan du höra seminariet och läsa hans reflektioner över journalistiken i begynnelsen av robotåldern.

English

Journalistiken befinner sig robotålderns gryning. Hur vi rapporterar nyheter, hur vi skriver nyheter och hur läsarna får nyheter påverkas redan av botar, både genom fysiska robotar och av mjukvara som i algoritmer i datorer. Och det är lätt att föreställa sig hur detta kan fortsätta att användas i framtiden.

Möjligheterna att använda drönare i sin rapportering, och tygla en flygande kamera med en datorhjärna, ökar för journalister runt om i världen. Dessa drönare kommer inom en snar framtid att kunna programmeras för att höra nödanrop och automatiskt flyga till bränder och olycksplatser och leverera nyheter, foton och video innan reportrar har hunnit fram … eller avgöra att det kanske inte fanns någon story att rapportera, innan människoreportrar slösat bort dyrbar tid och resurser.

En dag kommer nyhetsmedier att ha möjlighet att sända människoliknande robotar till konfliktområden och utsätta roboten för fara istället för en människa och på så sätt få hem dramatiska foton och filmer från de farligaste platserna på vår planet. Låta roboten göra det farliga arbetet och låta människan berätta om folk, platser och konsekvenser.
   Nyhetsredaktioner förlitar sig redan allt mer på automatiserad datainsamling för att skapa berättelser och innehåll. Research som tar timmar för en människa att göra manuellt kan nu ske på bara några sekunder. Redan nu paras reportrar ihop med algoritmer som övervakar informationsflöden.

Algoritmen vet när något avviker – när det är fråga om en nyhet – och kan uppmärksamma reportern, som då kan avgöra om det är läge att bygga vidare på storyn eller ej. Eller, om det är en enkel nyhet, så kan algoritmen skriva storyn åt reportern. En av världens största nyhetsorganisationer i världen, AP, producerar redan tusentals nyhetsartiklar med hjälp av botar – och detta på bråkdelen av en sekund.
   Bortom nyhetsorganisationerna kan läsare i ökande utsträckning inhämta nyheter via algoritmer de inte förstår, medan algoritmen avgör vad de ser. Det lockande erbjudandet, det som intresserar både nyhetsproducenterna och läsarna, är att algoritmer ger dig stories du gillar och är intresserad av – det vi brukar kalla för personalisering. 

Men vad händer när algoritmen inte ger dig berättelser som utmanar dina övertygelser? Vad gör algoritmen då med de kritiska nyheterna om exempelvis din favoritpolitiker eller filmstjärna? Eller nyheter om våld och krig?

Hur pass redo är vi för automatisering, algoritmer, maskininlärning och artificiell intelligens? Hur långt kan journalistiken egentligen gå i användandet av robotar som reportrar? Förstår vi de etiska följderna av detta? Vet vi vilka konsekvenser det får? Och vad betyder detta för våra samhällen? Hur kan en bot kontrollera fakta? Hur kan en algoritm förstå politik och retorik? Hur kan en drönare förstå, genom att bara vara där, om den skadar en katastrofs offer psykologiskt? Kan ett stycke mjukvara någonsin ersätta en människa?

Genom exempel, demonstrationer och en serie undersökande frågeställningar kan vi utforska dessa idéer och tala om begränsningar och möjligheter. Svaren är både fascinerande och obekväma.

 Översättning från engelska: Cecilia Djurberg

 

Om seminariet i Almedalen:

När tar robotarna över politik och media? 


Onsdag 6 juli kl. 10.30-12.00 
Plats: Wisby Strand

Seminariet, på engelska och svenska, spelades in och kan höras som podd här på Medieormen och i appen Sveriges Radio Play

 

Medverkande:

Matthew Waite, professor i journalistik på College of Journalism and Mass Communications vid University of Nebraska-Lincoln och grundare av Drone Journalism Lab

NAO-robotarna Ariel och Elsa. 4 år, född i Frankrike och uppvuxna i Sverige. Gillar fotboll, matlagning och forskar på robotar.
Presenteras av Fredrik Löfgren, robotutvecklare och Fredrik Heintz, docent i AI, Linköpings universitet

Olle Häggström, författare och professor i matematik 
Claudia Olsson, Associate Faculity på Singularity University
Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef DN 

Moderator: Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot