Civilingenjörs jobb flyttar utomlands

15 min

En ny trend bland småföretag är att köpa tjänster i utlandet via så kallad förmedlingsplattformar på nätet. Genom att anlita tjänsteföretag i lågkostnadsländer kan entreprenörer och småföretagare utveckla idéer till en låg kostnad. Reportage av Kristian Åström.
Hör även ett samtal mellan Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och Jenny Grensman, chefredaktör på tidningen Ingenjören. 

- Jag ville göra ett socialt nätverk, där investerarna själva berättar om sina erfarenheter och där de värderar sina affärer och de mäklare som de använt.

Christian Wiberg berättar om sin idé att göra en sajt där alternativa investeringar, som köp av segelbåtar, containrar eller lägenheter som hyrs ut, utvärderas.

Men när han kontaktade firmor i Stockholm för att bygga sin sajt, kunde han konstaterar att det skulle kosta mer än han hade råd med. Först flera hundra tusen, sedan efter att ha förhandlat hårt 100 000. Han fick då ett tips från en vän att skicka ut en förfrågan på en förmedlingsplattform. Företaget som han kontaktade la ut hans annons på sin sajt och efter några dagar hade anbud från firmor från flera hela världen kommit in. Efter att förhört sig, valde Christian Wiberg ett litet företag i Indien, som sedan utvecklade hans tankar om ett social forum för investerare.

- Jag beskrev min idé på plattformen och fick många svar inom en vecka. Jag kom under 10 000 kronor i kostnad, en tiondel av vad det skulle ha kostat i Sverige.

Det finns i dag flera företag på nätet som länkar samman köpare och säljare av tjänster inom IT, copy, konstruktionsarbete; i stort sett allt som går att göra online.

Ett av de stora förmedlingsföretagen Freelancer har sitt kontor i London. Där arbetar Adam Byrnes och enligt honom förmedlar företaget 6000 jobb dagligen.

De har 20 miljoner kunder och växer kraftigt, säger han. Företaget tar hand om osäkerhetsfaktorer vid internetförmedling som konflikter och betalning.

- Är det något problem så medlar vi, och vi håller inne betalningen till dess att parterna är överens.

De låga kostnaderna i utvecklingsländer lockar kunder i den rika världen, och de relativt goda löner som dessa erbjuder har i sin tur en lika stark lockelse på dem som har något att erbjuda, säger han. I Sverige har hittills 50 000 personer eller företag använt sig av tjänsten.

Det är främst entreprenörer och småföretag i Stockholm, Lund och Uppsala, berättar han.

De stora företagen har sedan tidigare med sina resurser möjligheten att utnyttja de stora löneskillnaderna i världen vad gäller tjänsteproduktion, men det förekommer att även storföretag söker väldigt speciell kompetens över nätet.

-Vi har haft förfrågningar från NASA, och i Norge fick dom problem med ett fartyg vid en oljeplattform. De sökte efter en specialist via oss och fann en i Spanien, som de sedan flög upp.

Men utvecklingen av en global tjänstemarknad för småföretag har även en baksida.

- Vi har bara sett början på en utveckling, där tjänsterna handlas globalt. Det ger enorma möjligheter, men det sätter förstås också press på företag som erbjuder liknande tjänster i högkostnadsländer, säger Robin Teigland, professor och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

En företagare som märkt av utvecklingen är Mats Webjörn. Han är IT-konsult och egenföretagare i Stockholm och har varit i branschen i 25 år. Han säger att enda sättet att överleva i längden är att erbjuda avancerad systemutveckling.

-Programmering kan vem som helst i världen erbjuda. Vi har samma maskiner, använder samma programmeringsspråk. Jag märker att lönerna i branschen står stilla sedan många år, och det är ju prispressen.

Vad tänker du om det?

- Det är fantastiskt för de företag som utnyttjar tjänsterna, men vi riskerar att utarma en bransch. Det blir tufft att konkurrera med företag som inte har våra skatter och våra omkostnader. Det var ju inte vad jag räknade med när jag gick på KTH och utbildade mig.