Finnblicken

Finska sommarjobbare på hemtjänsten: ”De äldre bryr sig inte om våra språkfel”

12 min

Katarina Tanskanen och Erika Tuominen är två av de över 150 finska nordjobbare som kommit till Sverige för att sommarjobba denna sommar. De jobbar båda två inom hemtjänsten. De gamla är väldigt intresserade av Finland och jobbet är perfekt för att förbättra sin svenska, säger tjejerna.

Jag möter Katarina Tanskanen, 22 år, och Erika Tuominen, 21 år på ett café i Stockholm. De sitter vid bordet när jag anländer och man får genast intrycket av att de här tjejerna varit bästisar i flera år.

– Umgås man dygnet runt i två månader så lär man känna varandra ganska bra, säger Erika.

Katarina Tanskanen som studerar till klass- och musiklärare i Jyväskylä och Erika Tuominen som studerar till sjuksköterska i Åbo träffades för drygt två månader sedan. De jobbar på samma ställe inom hemtjänsten och bor också tillsammans.

Genom Nordjobb har de fått både arbetsplats och bostad.

Vad är Nordjobb?

Nordjobb startade år 1985 som en arbetsförmedling för unga nordbor mellan 18 och 28 år. De förmedlar sommarjobb, arrangerar boende och andra kulturella aktiviteter i alla nordiska länder. Nordjobb finansieras av Nordiska ministerrådet och Föreningen Norden.

Både Katarina och Erika har vänner i Finland som tidigare år varit i Sverige för att sommarjobba. Vännerna uppmuntrade dem att göra detsamma

– Jag tänkte länge att min svenska inte är tillräckligt bra. Men nu denna sommar så beslöt jag ändå mig för att försöka. Jag registrerade en ansökan och fick nästan genast ett erbjudande, säger Katarina.

Det har varit jätteroligt att sitta och dricka kaffe och snacka med de äldre. Ibland får man upprepa det man just berättat, det är ganska bra om man vill förbättra sin svenska.

Erika har länge varit intresserad av norden och fick också nästan genast ett jobberbjudande.

Erika och Katarina kom till Stockholm i början av maj och ska jobba fram till augusti, i nästan hela 4 månader.

”De äldre bryr sig inte om våra språkfel”

I början var det inte helt lätt, språket och staden var helt ny, men efter ett tag vande de sig, och nu trivs de båda bra.

– Efter första veckan började det redan gå bättre. Nu går det på rutin, säger Erika.

I arbetet ingår att gå hem till de äldre, laga mat, städa och göra inköp. En stor del av arbetet går också ut på att sitta och snacka med de äldre.

– Det har varit jätteroligt att sitta och dricka kaffe och snacka med de äldre. De bryr sig inte nödvändigtvis om våra språkfel. Och om personen har dåligt minne gör det inget om man precis sagt någonting som är totalt fel. Dessutom får man ibland upprepa det man just berättat, och det är också bra om man vill lära sig ett språk, säger Katarina

Det verkar som att svenska ungdomar inte sommarjobbar lika mycket, eller så vill de bara inte jobba på hemtjänsten.

Många finnar på jobbet

På Katarinas och Erikas arbetsplats finns det redan 15 nordjobbare från Finland.

– I juli kommer det i något skede att bara vara finnar på kontoret, det är ganska häftigt. Alla andra är på semester, säger Katarina och Erika och skrattar.

Enligt Katarina är det mycket svårare att få sommarjobb i Finland än i Sverige.

– Jag fick bara ett erbjudande i Finland, men här finns mycket fler alternativ, verkar det som. Det är jättehård konkurrens om sommarjobben i Finland. Här är det lättare, säger Katarina.

”Sommarjobbar inte svenskarna?”

Katarina och Erika förundrar sig över varför inte svenska ungdomar verkar sommarjobba i lika stor utsträckning. De tror att det kanske finns en kulturskillnad.

Många tycker att man är lat om man inte sommarjobbar i Finland.

– I Finland tänker många att det är bra om man inte behöver ta så mycket studielån, därför jobbar många på sommaren och vid sidan om studierna, säger Katarina.

– Jag har inte en enda kompis som inte sommarjobbar, säger Erika.