Ja och nej till antroposoferna

Nu står det klart – landstinget i Stockholm meddelar att avtalet med den antroposofiska Vidarkliniken i Järna inte förlängs. Ledningen för kliniken fick beskedet under ett möte nu på eftermiddagen.

I morse berättade landstingsrådet Anna Starbrink att en färsk granskning av Vidarklinikens verksamhet visar på stora brister. Klinikens talesperson Ursula Flatters säger att rapporten kan tolkas på olika sätt.

– Anna Starbrink väljer en väldigt negativ tolkning, säger hon.

Landstinget anser att Vidar inte lever upp till kraven. En färsk rapport visar på allvarliga brister, bland annat att det är för lite av den traditionella medicinen i behandlingarna, berättar hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink.

– Det framgår att de faktiskt inte grundar sin verksamhet på skolmedicin utan det är alternativmedicin som dominerar, säger hon.

Ursula Flatters, själv specialist i allmänmedicin på Vidarkliniken, säger att också kliniken har beställt en oberoende utvärdering, som visar på motsatsen.

– Det är självklart att konventionell medicin ges i den mån patienterna ska ha det, säger hon.

Vid lunchtid meddelade regeringen sitt beslut om det undantag som ger kliniken i Järna rätt att använda homeopatiska preparat som inte är godkända av läkemedelsverket. Det undantaget, som har funnits sen 1993, förlängs i två år, men för sista gången.

Från och med 1 juli 2018 måste preparaten bli godkända av läkemedelsverket. Från den dagen gäller övergångsbestämmelser i tre år så att antroposoferna får tid att registrera preparaten hos läkemedelsverket.