Putin besöker Finland

I dag kommer den ryske presidenten Vladimir Putin på ett kort besök till Finland, ett av mycket få länder i EU som velat ta emot Putin de senaste åren.

Samtalen kommer förmodligen att handla mycket om läget i Europa - efter Brexit och veckan före militäralliansen Natos toppmöte i Warszawa.

Tidigare i år har Putin bara besökt ett enda EU-land, Grekland, och sedan Ryssland annekterade ukrainska Krim är det bara ytterligare tre EU-länder som tagit emot honom: Österrike, Ungern och Italien.

Dagens snabbesök i Finland är på det sättet unikt. Putin och den finländske presidenten Sauli Niinistö möttes så sent som i mars, fast då i Moskva.

Det är ett informellt besök i dag och enligt den ryska sidan är det inte meningen att man ska skriva under några avtal - utan man kommer att diskutera förbindelserna mellan Finland och Ryssland och läget i Europa.

Relationerna länderna emellan har varit både mycket omfattande och komplicerade. På senare tid har handeln sjunkit kraftigt beroende på ekonomiska sanktioner fram och tillbaka. Ett tag var det också oroligt längs gränsen med asylsökande som ville passera men de problemen verkar vara lösta.

För Putin blir det här första gången som han får träffa en ledande europeisk politiker efter den brittiska EU-omröstningen. Vad det leder till är ett givet samtalsämne liksom Natos toppmöte nästa vecka när man bland annat kommer att besluta att placera ut fyra förstärkta bataljoner i de baltiska länderna liksom Polen, något som Ryssland häftigt motsätter sig.

Finland är liksom Sverige inte medlem av Nato men har ett nära samarbete och formellt har Finland inte uteslutit ett medlemsskap.

Putins besök är kontroversiellt. På ett möte nyligen i Finland kritiserade bland annat moderaten Karin Enström, vice ordförande i den svenska riksdagens utrikesutskott, att Putin får komma. Niinistö svarade att Sverige inte hänger med i vad som händer i världen och att även till exempel USA har en aktiv dialog med Ryssland.

Sveriges officiella relationer med Ryssland är för närvarande totalt nerfrusna.