Klart: Omval i Österrike

1:57 min

Den avgörande valomgången i det jämna presidentvalet i Österrike måste göras om efter att fel med rösträkningen upptäckts.

Det är enbart den avgörande valomgången som ska göras om. Men den ska göras om i sin helhet, inte bara i de valkretsar där fel upptäckts, utan i hela landet. Valet hölls den 22 maj.

Den avgörande andra omgången i presidentvalet i Österrike stod mellan den förre miljöpartisten Alexander van der Bellen och högerpopulitiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer.

Att det blir nyval står klart sen den österrikiska författningsdomstolen i dag ogiltigförklarat valresultatet från den 22 maj.

Beslutet kommer efter att domstolen hållit förhör med ett 90-tal personer och kommit fram till att flera felaktigheter begåtts under räkningen av framförallt poströster i flera valkretsar.

Det ska inte handla om något medvetet fusk, utan om handhavandefel då poströster har öppnats på ett felaktigt sätt i 18 av 20 valkretsar. Totalt är det nästan 80 000 röster, enligt författningsdomstolen, som nu alltså ogiltigförklarats. Tillräckligt många röster för att valresultatet hade kunnat bli ett helt annat, eftersom vann med knappa 30 000 röster.

De brister som upptäckts är så pass allvarliga att valmyndighetens neutralitet kan ifrågasättas och även om det har inte haft någon inverkan på valresultatet så är det tillräckligt för att valet ska göras om.

– Den här typen av felaktigheter skulle man säkert kunnat hitta i alla möjliga val i andra länder runt om i världen. Det handlar helt enkelt om att fel personer varit i rummet och att fel personer har räknat poströsterna. Men förtroendet för valmyndigheten är så pass viktigt att man tar om valet, säger Ekots korrespondent Daniel Alling.

Alexander van der Bellen skulle ha tillträtt som president i nästa vecka, efter att ha vunnit valet med bara runt 30 000 röster och Norbert Hofer hoppas nu kunna vinna nyvalet som vad det verkar kommer äga rum i september någon gång. Men något officiellt datum har inte meddelats.

– Det skulle vara en stor förändring för hela Europa om högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer vann i nyvalet. Något som skulle ha stor inverkan på debatten kring EU, säger Daniel Alling.

Att det nu blir nyval i den andra omgången leder till att den nuvarande presidenten Heinz Fischer (SPÖ) eventuellt sitter kvar tillsvidare. Det skulle även kunna bli någon form av tillfällig lösning, fram tills dess att en ny president kan tillträda. Egentligen skulle den nye presidenten ha tillträtt den 8 juli.