Varför avböjde Boris Johnson att kandidera?

1:45 min

I Storbritannien fortsätter spelet om vem som ska bli landets premiärminister. Redan på tisdag hålls en första valomgång. Brittiska medier beskriver hur det gick till när förhandsfavoriten Boris Johnson överraskande valde att inte kandidera. 

Strax före klockan nio i går fick Boris Johnson kampanjledare samtalet, enligt Daily Telegraph. Det var justitieministern Michael Gove som berättade att han inte, som det var tänkt, skulle stödja Boris Johnson utan i stället själv ställa upp i valet till partiledare i Tories och premiärminister. Gove och Johnson hade under hela kampanjen mot EU varit ett radarpar som lyckats övertyga det brittiska folket om att rösta ut landet ur EU.

När samtalet kom var det bara ett par timmar kvar innan Boris Johnson skulle upp och hålla sitt tal.

Enligt brittiska medier var det Gove som i februari övertygade en tveksam Boris Johnson över en middag att ställa sig på sidan som ville ut ur EU i folkomröstningen. Johnson ska ha lockat av möjligheten att bli landets premiärminister om lämna EU-sidan vann och tackade ja till att kampanja med mycket Eu-kritiske Gove.

Daily Telegraph beskriver det som att Gove kan ha haft som plan att utnyttja Johnssons skicklighet och karisma i kampanjen för att få ut Storbritannien ur EU för att sedan hugga honom i ryggen efter folkomröstningen. När Gove berättade att han skulle kampanja i går valde många konservativa ledamöter direkt att byta fot och på ett par timmar tappade Johnson över hälften av sitt stöd.

Nu återstår fem kandidater om premiärministerposten. Stor favorit är Theresa May som hoppas kunna få Boris Johnsons stöd. På tisdag hålls en första valomgång och den nionde september ska en ny premiärminister vara utsedd.