Brist på svenskt nötkött

1:24 min

Nedläggning av ett flertal mjölkgårdar och att allt fler bönder väljer att behålla djur för att de ska producera kalvar framöver har lett till köttbrist.
– Risken är att importen ökar igen, säger Klas Olsson kommunikationschef hos Konsum Värmland.

Under våren har bristen på nötkött varit stor.

–  Bönderna får jättebra betalt nu för sina slaktdjur. Det är jättepositivt att det finns en framtidstro för det svenska köttet. Men det blir tuff för oss som är i andra ledet att ta ut de priserna som är nu på köttet. Då är det stor risk att kunderna börjar snegla mot importerat kött igen, säger Klas Olsson som är kommunikationschef hos Konsum Värmland. 

Köttbristen beror dels på att ett flertal mjölkgårdar har lagts ned, men också på att alltfler bönder låter sina kalvar växa upp så att de kan få egna avkommor.

Om det skulle bli fortsatt brist så ökar importen från utlandet och då handlar det om kött från Irland och Brasilien. Men hos Konsum Värmland som är stora inköpare så är man inte oroliga.

Risken är att importen ökar igen och det har också att göra med att bönderna får jättebra betalt nu för sina slaktdjur. Det är jättepositivt att det finns en framtidtro för det svenska köttet men det blir tuff för oss i andra ledet att ta ut de priserna som är nu. Då är det stor risk att de börjar snegla mot importerat kött igen.

– Under vintern och våren har det varit brist på svenskt nöttkött, men efter vecka 21 och 22 så har vi märkt en ökad tillgång. Fram till julen tror vi inte att det kommer råda någon brist, säger Klas Olsson.