Bidragsfusk: Arbetsförmedlingen lurad på miljoner

1:14 min

De senaste tre åren har Arbetsförmedlingen i Sverige fått tillbaka 27 miljoner kronor från företag som fuskat till sig pengar. Det handlar om bidrag och subventioner som företagen fått för att anställa arbetslösa.

– Om det visar sig i kontrollutredningen att företag felaktigt lämnat information till oss så vill vi ha tillbaka pengarna och om vi ser att det finns särskilda omständigheter kan vi göra polisanmälan, säger Madelene Malkani på Arbetsförmedlingen i Örebro.

2013 började Arbetsförmedlingen kontrollera utbetalningar av lönebidrag, särskilda anställningsstöd och instegsjobb. Det är olika bidrag och subventioner till företag som exempelvis anställer människor med funktionshinder, nyanlända och långtidsarbetslösa.

Arbetsförmedlingen har de senaste tre åren gjort 54 polisanmälningar och under samma period fått tillbaka 27 miljoner kronor från företag som fuskat.

Även om de flesta företag sköter sig finns det mer fusk att upptäcka, enligt Madelene Malkani på Arbetsförmedlingen.

--Självklart finns fler än de vi uppmärksammat. Vi har påbörjat den här processen och det här arbetet de sista åren och vi kommer att fortsätta jobba för att hitta arbetsmetoder för att göra det smidigt både för oss och arbetsgivarna att inte behöva begå felaktigheter, säger Madelene Malkani på Arbetsförmedlingen i Örebro.