Ledande moderat sprider material från rasideologiska hemsidor

1:29 min

Moderaternas ledamot i Regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Hudiksvall Tommy Ljung sprider artiklar från hemsidorna Exponerat och Fria Tider på sin Facebooksida, hemsidor som pekas ut som ledande inom rasideologiska rörelser i Sverige.

Artiklarna som Tommy Ljung har delat rör skattehöjningar och ett påstående om att statsminister Stefan Löfvén ska ha svikit pensionärerna på grund av skattehöjningar.

Tommy Ljung själv menar att det är fakta han sprider, men säger sig inte stå bakom sidornas övriga innehåll.

– Det är fakta, det är taget ifrån SCB. 

Hur ser du på att du sprider material från sidor som pekas ut som rasideologiska och ledande inom extremhögerns propaganda?

– Jag delar absolut inte deras åsikter, det här var fakta uppgifter som de hade tagit fram. 

Men du länkar ju in till sidorna?

– Inte fan länkar jag in till deras sidor, jag har aldrig varit inne på deras sidor. Jag är ingen rasist eller någonting, jag tittar bara på faktamaterialet.

Så du ser de här sidorna som pålitliga?

– Nej det gör jag inte. Däremot om de tar från SCB och det handlar om skatter, det är väl inget rasistiskt i det?

Du ser inga problem i dina delningar?

– Inte när det innehåller saker som är statistiskt och det är fakta.

Hur ser du på att personer kommer in på de här sidorna via dig som moderat politiker?

– Vadå hamnar på sidorna? Vilka jävla sidor, jag har aldrig varit inne på de där sidorna.

Jonathan Leman arbetar som researcher på stiftelsen Expo, han säger att hemsidan Exponerat.net är en rasistisk nyhetssida med antiromska och antimuslimska texter. Dessutom publicerar de material från den rasideologiska miljön. 

– De publicerar också texter där skribenter ondgör sig för att man "parar sig över rasgränserna" och man beskriver invandrare från afrikanska länder som utvecklingsstörda. Det är en sajt med grov propaganda som är en del av det radikalnationalistiska landskapet på nätet som har minoriteter i centrum för allt som är fel i samhället.

Den andra sidan som moderaten Tommy Ljung delat material från är Friatider.se. Den beskrivs av Expos Jonathan Leman som en av de ledande högerextrema nyhetssajterna. 

– Texterna präglas av främlingsfientlighet och de publicerar också antisemitiska texter. De har kopplingar till den nyfascistiska rörelsen i Sverige, säger Jonathan Leman.

Hur ska man se på att en ledande moderat delar material från de här sidorna?

– Det är allvarligt att det sker, man rekommenderar inte bara en artikel. Det blir en rekommendation om att det här är en sajt bland andra, när det här i själva verket är sajter som sprider hat och fientlighet från minoriteter.

Jonas Holm är moderaternas ordförande i Hudiksvall, han menar att det är olyckligt att Tommy Ljung delat inläggen och men att varje moderat ledamot är ansvarig för det de delar. Däremot är förtroendet för Tommy Ljung fortsatt starkt från ordföranden.

– Mitt förtroende för Tommy Ljung är fortfarande orubbat.