Störtat bombplan från kriget bärgas i Skåne i sommar

1:40 min

För fem år sedan hittades ett kanadensiskt bombplan av typen Halifax i havet utanför Falsterbokanalen. Det störtade i augusti 1943. I sommar ska man försöka bärga vrakdelarna.

– Vi ska bland annat frilägga en vingbit den här helgen. Det kommer vi att göra för att testa själva den här sugutrustningen som vi har, säger Jan Christensen från föreningen Swedish Coast and Sea Center, SCSC. 

Det är med en särskild sandsug som man ska frilägga vrakdelarna.

Planet är av typen Halifax som var det vanligaste bombplanet som kanadensiska flygare använde under andra världskriget. 

I slutet av sommaren hoppas man ha kunnat frilägga vrakdelarna så att de ska kunna bärgas. Arbetet görs i samarbete mellan SCSC och Bomber Command museum i Kanada. 

Det finns bara två bevarade Halifaxplan i världen och ambitionen är att använda de bärgade vrakdelarna med delar som muséet redan har för att kunna bygga ihop ett tredje plan. 

Halifax HR 871 som ligger utanför Falsterbokanalen störtade natten mot den 3 augusti 1943.

Det ingick i de allierades operation Gomorra, där målet var att slå till mot den tyska krigsindustrin i Hamburg.

Minst 45 000 människor dog i bombningarna. Natten mot den 3 augusti 1943 fastnade planet i en storm. 

– Två av planets motorer och elektriciteten slogs ut av en blixt som träffade nospartiet, berättar Karl Kjarsgaard, chef för Bomber Command museum. 

Besättningen styrde in över det neutrala Sverige och hoppade. Planet gick ner i havet.

Alla sju i besättningen klarade sig. De hölls internerade här, men lämnades ut till Storbritannien i januari 1944. 

Jan Christensen tror att det bräckta Östersjövattnet och den sandiga botten gör att vrakdelarna kommer visa sig vara väl bevarade.

– Där är ingen påväxt på allt som ligger under sanden. Så i princip så tror jag att många av metalldelarna kommer att komma ut som de såg ut när det gick ner, det här flygplanet, säger Jan Christensen.