Nu beskattas solcellsanläggningar

0:53 min

Från och med i dag ska alla större svenska solcellsanläggningar beskattas. Förslaget har kritiserats för att bromsa investeringar i solceller.

Stockholms läns landsting har storsatsat på solenergi, och fastighets- och investeringslandstingsråd Paul Lindqvist (M) är inte nöjd med förändringen.

– Vi backar inte från den här initiala satsningen som vi har tagit beslut om. Samtidigt tycker vi att det är helt absurt att vi ska behöva betala skatt på egenproducerad el som vi använder i vår egen verksamhet. Det är klart att vi måste fundera i framtiden vilka miljösatsningar vi har råd att göra. Det är klart att det här kommer att få konsekvenser, säger Paul Lindqvist (M).

I december beslutade riksdagen att juridiska personer som har installerat mer än 255 kilowatt solceller, motsvarande en svensk hockeyrink, ska betala energiskatt för all egenanvänd solel. Kritikerna menar att skatten riskerar att hindra utbyggnaden av solkraft. Framför allt ses det som ett dråpslag mot kommuner, landsting och andra större fastighetsägare som vill satsa på solel.

Men energiminister Ibrahim Baylan säger att de tidigare reglerna för beskattning av solenergi inte var förenliga med EU:s och behövde göras om. Han tror inte att beskattningen för stora solcellsanläggningar kommer att få några allvarliga konsekvenser.

– Sverige har en väldigt stabil elförsörjning. Vi har vattenkraft, vi har allt mer vindkraft, bioenergi och åtminstone sex reaktorer kvar.

Men för att ytterligare förbättra förslaget och möta den kritik som det fått har en utredning tillsatts, förhoppningsvis kan det leda till att fler blir nöjda, säger Ibrahim Baylan.

– När det gäller de här aktörerna tittar vi på Finansdepartementet för att se om vi ytterligare kan stötta en utveckling där och den utredningen är klar i januari.