Europa i fokus för Björklund

0:21 min

Liberalerna inleder årets Almedalsvecka. När partiledaren Jan Björklund i kväll talar kommer Europasamarbetet att vara i fokus efter resultatet i den brittiska EU-omröstningen.

Björklund tycker det är oroande för EU att britterna nu lämnar unionen. En lång period av ökat samarbete mellan EU-länderna ser ut att ha brutits.

– Jag är bekymrad av att det går åt andra hållet och ganska mäktiga krafter, högerpopulister och vänsterpopulister blir starkare på grund av den ekonomiska krisen och att det sliter isär Europa, säger Björklund i en intervju med TT i Visby.

Björklund konstaterar att resultatet i den brittiska EU-omröstningen har lett till kraftiga reaktioner i Storbritannien, men att det kommer efter att brittiska politiker under 30 års tid kritiserat EU och samarbetet.

– Det värsta är om det här är början på en upplösning av det europeiska samarbetet. Det vore det värsta. Det här är ju något vi byggt upp sedan andra världskrigets slut, , säger Jan Björklund partiledarutfrågningen i Godmorgon världen.

Björklund talade om att Brexit är ett exempel på svagt ledarskap men att det aldrig är fel att fråga folket. 

– Om man är starkt europaengagerad måste man också peka på vad som är viktigt i samarbetet, inte bara kritisera EU