Björklund: Vi behöver mer av EU inte mindre

0:26 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att han hade tänkt tala i Almedalen om viktiga inrikespolitiska frågor som skolan och integrationen. Men efter britternas EU-omröstning har helt han skrivit om kvällens tal, säger han på en presskonferens i Visby.

– Vi behöver mer av EU, inte mindre. Det är slutsatsen, säger Björklund.

Jan Björklund kommer till Almedalen med åtta förslag från Liberalerna för ett starkare EU.

L vill bland annat att Sverige går med i EU:s finanspakt och bankunion och partiet upprepar sitt krav på ett europeiskt FBI. Liberalerna vill också att EU möter klimatkrisen med en europeisk koldioxidskatt.

-- EU är ett centralt instrument för att förhindra och förebygga nästa finanskris, för att möta klimatutmaningen, terrorism, migrationen och Putin, sammanfattar Björklund och talar om vikten av att arbeta för "mer av EU"

Björklund kritiserar politikerna i Storbritannien för att under lång tid ha svartmålat EU.

Björklund säger att han tror att kritiken mot EU som fångats i omröstningen i Storbritannien består av två olika inbördes oförenliga delar: En del är kritiska mot att EU bestämmer för mycket, andra är kritiska mot att EU levererar för lite resultat.

-- Det finns en lång rad tillkortakommanden där EU inte lyckats, det handlar inte om att EU bestämmer för mycket, utan om att EU har för lite att säga till om, säger Björklund

-- Huvudsaken är att EU haft för lite beslutsberedskap att möta dessa problem.