Björklund vill stärka EU

1:57 min

Liberalerna inleder årets Almedalsvecka i Visby, och partiledaren Jan Björklund väljer att fokusera på Europasamarbetet. Sverige behöver mer av EU - inte mindre, sade Jan Björklund på en pressträff i eftermiddags.

- EU har inte lyckats mota terrorismen, EU har inte lyckats stå upp mot Putin, EU har inte lyckats förhindra finanskrisen, med massarbetslöshet. En lång rad tillkortakommanden i Europa, som EU inte har lyckats med. Jag skulle säga att huvudorsaken är inte att EU bestämmer för mycket, utan huvudorsaken är att EU har haft för lite beslutsredskap att kunna möta detta, säger Jan Björklund.

Liberalernas partiledare hade i kväll tänkt tala om viktiga inrikespolitiska frågor som skolan och integrationen. Men efter Brexit har Jan Björklund skrivit om hela talet.

– Det brittiska utträdet ur EU väcker väldigt stora frågor om Europas framtid. Om fler länder följer efter, så kan vi stå inför en upplösning av hela det samarbete som har varit så framgångsrikt i Europa ända sedan freden 1945.

Med sig till Almedalen har Jan Björklund åtta förslag för ett starkare EU. Partiet vill bland annat att det ska införas en gemensam koldioxidskatt i unionen och att

Sverige ska gå med i EU:s finanspakt och i bankunionen - som bland annat innebär en gemensam tillsyn av de största bankerna.

- De här är ägnade att skapa stabilitet i den europeiska ekonomiska utvecklingen, och Sverige ha då valt att ställt sig utanför båda dessa, vilket är typiskt Sverige, att vi ska vara med till hälften, säger Jan Björklund.

Kritiker säger att det här är ännu ett steg mot Europas förenta stater. Hur ser du på det?

- Jag tror inte att det blir något Europas förenta stater, och jag har inte för egen del den visionen. Vi är för olika länder, med olika historia, olika kultur och olika språk i Europa, det går inte att jämföra med USA

Jan Björklund konstaterar att flera andra riksdagspartier nu väljer att gå emot ett fördjupat samarbete i EU.

- Jag beklagar det. Det är möjligt att Liberalerna blir det enda partiet som i det här läget verkligen vill försvara samarbetet, men varje parti måste ju argumentera för det man själv tror på och sedan måste vi naturligtvis inom alliansen så småningom hitta gemensamma ståndpunkter.