Svartfiske drabbar Västafrika hårt

1:43 min

Illegalt fiske drabbar västafrikanska ekonomier hårt och innebär också att hundratusentals jobb i länderna vid Afrikas Atlantkust går förlorade. Det här visar en ny rapport från den brittiska tankesmedjan, Overseas Development Institute; ODI.

Utfiskning är ett känt problem kring Afrikas atlantkust. Stora fartyg från länder utanför kontinenten och flytande fiskfabriker ute till havs leder till att allt fler arter riskerar att försvinna.
Länder som bland annat Senegal, Sierra Leone och Mauretanien tillhör de hårdast drabbade enligt ODI:s rapport. Vissa av fartygen har avtal med de afrikanska ländernas regeringar medan andra opererar illegalt.

Enligt rapporten så tjänade afrikanska länder år 2014 400 miljoner dollar, cirka 3,4 miljarder kronor på att sälja fiskerättigheter till utländska aktörer. Men om det istället hade varit möjligt att bedriva fisket med en egen flotta så hade inkomsten teorin kunnat bli mer än åtta gånger så hög. Dessutom hade närmare 300 000 jobb kunnat skapas i regionen och mer lokalt fiske skulle också innebära en viktig livsmedelsresurs för lokalbefolkningen.

För att komma till bukt med problemen föreslår ODI i rapporten bland annat att Afrikanska Unionen bör samarbeta med Interpol för att skapa ett svartlistningssystem för illegala fartyg över hela kontinenten och man anser också att det bör skapas en internationell databas där man kan följa alla fiskefartyg i realtid, något som skulle kunna göra det svårare för de som fiskar illegalt att komma undan.

Själva fisken då -  jo den dyker upp på tallrikar i USA och Asien, men allra mest, 44 procent av den fisk som fångas utanför Västafrika, äts i Europa.