Polisen anmäls efter Facebookbild på full kille

1:54 min

Flera personer har JO-anmält polisen i Huddinge efter att de publicerat en bild på en full kille som ligger utslagen vid en väg på midsommarafton.

"Hjälplöst havererad i sina egna spyor", så beskrev polisen i Huddinge en kille i ett inlägg på deras Facebook. Killen hade de hittat och fotat vid en gångväg på midsommarafton.

Nu har flera, bland andra killen på bilden själv, JO-anmält inlägget.

"Var och varannan skriker att de är kränkta"

Reine Berglund jobbar som yttre befäl i Huddinge och var den som la ut bilden. Han berättar att de valde att ta bort inlägget efter att killen själv hört av sig och bett om det.

– Det finns poänger i den kritiken som har kommit på vår sida. Jag kan köpa det men jag tycker fortfarande inte det var något märkligt med det här fotot, säger Reine Berglund om reaktionerna.

I en av kommentarerna under det här inlägget har du skrivit att kränkt har blivit ett av dem mest urvattnade orden i vårt land, hur menar du då?

– Ja, jag tycker det. Var och varannan människa skriker på att de blivit kränkta. Den utsatte har tolkningsföreträde men överlag kan jag tycka att så fort det är något är man väldigt kränkt i det här landet. 

Flera har JO-anmält

Juriststudenten Deniz Ünal är en av de som reagerat på polisens inlägg.

– Det första jag tänkte var att nu har polisen gjort bort sig. Varför ska den här killen behöva hängas ut på polisens Facebooksida för att han har blivit för berusad en midsommarafton?

Bilden som polisen la ut visar en kille som ligger vid en gångväg. Fotografiet var maskat men man kan se ett par ben och en ryggtavla.

– Att killen på bilden har JO-anmält det här bevisar ju att en person som visste vem det var på bilden har sett den. Antingen någon han känner eller han själv, säger Deniz Ünal och fortsätter:

– Man ska inte behöva vara rädd för att bli uthängd i sociala medier av en myndighet om man blir föremål för någon form av åtgärd från den myndigheten.

"Vi hjälper folk"

Men trots kritiken menar polisen Reine Berglund att man inte behöver vara orolig för att bli uthängd av polisen.

– Man behöver inte vara orolig. Vi hjälper folk, avslutar han.