Nato vill placera 4 000 man runt Östersjön

1:16 min

På fredag inleder militäralliansen Nato sitt toppmöte i Warszawa. Även Sverige och Finland är inbjudna till toppmötet, trots att de inte är Natomedlemmar.

Men de två länderna är våra mycket nära vänner, sa Natochefen Jens Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel i dag.

– Sverige och Finland är verkligen nära vänner till Nato, och vi bjuder in nära vänner till middag, sa Natochefen.

Sedan Natos förra toppmöte, för snart två år sedan, har Sverige och Finland kopplats ännu närmare till Nato. Tillsammans gör de numera militära bedömningar av säkerhetsläget i Östersjöregionen två gånger per år. Nyligen har Sverige och Finland också bjudits in till möten för att politiskt hantera de bedömningarna.

– Självklart, när det gäller alla frågor som handlar om säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen är Sverige och Finland viktiga. Det här är ett samarbete som Sverige och Finland tjänar på, liksom Nato.

Både Nato, Sverige och Finland tjänar på samarbete kring säkerheten runt Östersjön, enligt Jens Stoltenberg.

Det politiska huvudnumret på Natos toppmöte blir beslutet att placera fyra internationella bataljoner med totalt runt 4 000 man i de tre baltiska länderna och Polen. De här bataljonerna har knappast militär kraft att stoppa ett eventuellt ryskt anfall, utan ska snarare ses som en politisk avskräckning, "en snubbeltråd", som man säger här på Natos högkvarter.

Samtidigt poängterar Natochefen att Nato inte är ute efter militär konfrontation eller ett nytt kallt krig.

På toppmötet väntas man också komma vidare när det gäller att stärka samarbetet mellan Nato och EU, samt Natos roll i Medelhavsregionen och vid Svarta havet.

Dessutom vill Natochefen under Warszawamötet återigen trycka på medlemsländerna att öka sina militära utgifter. Enligt nya uppgifter är det bara fem av militäralliansens 28 medlemmar som når upp till målet om att satsa motsvarande 2 procent av BNP på sitt försvar.